Brexit: călătoriile, legumele și benzina mai scumpe din cauza deprecierii lirei

Brexit: călătoriile, legumele și benzina mai scumpe din cauza deprecierii lirei

Consecințele economice ale Brexitului pentru gospodăriile britanice se fac deja simțite: odată cu deprecierea lirei sterline, călătoriile costă mai mult, iar prețul produselor proaspete va crește la supermarketuri, informează AFP.

În campania de dinaintea referendumului, ministrul britanic de Finanțe, George Osborne a avertizat că o ieșire din Uniunea Europeană va diminua veniturile fiecărei gospodării britanice cu aproximativ 4.300 de lire (5.200 de euro) pe an.

Acest tip de previziuni este imposibil de verificat pentru că nimeni nu știe la ora actuală care va fi relația viitoare a Marii Britanii cu Uniunea Europeană și nici amploarea șocului economic prin care va trece Marea Britanie.

Însă efectul tangibil și imediat al Brexit este căderea lirei sterline, care, începând de vineri și până în prezent, a pierdut 12,6% din valoare în raport cu dolarul și 10,2% în raport cu moneda euro.

Acest efect este resimțit în special de britanicii aflați în vacanță în Spania, Franța sau SUA.

"Scăderea valorii lirei sterline a avut un efect imediat asupra călătorilor și puterii lor de cumpărare în străinătate", avertizează Asociația tour-operatorilor britanici (ABTA).

Devalorizarea monedei naționale atrage automat și o creștere a prețurilor importurilor. Impactul ar urma să se resimtă rapid la supermarketuri, în condițiile în care Marea Britanie este un importator net în toate categoriile de produse alimentare, începând cu fructe și legume.

"Prețul produselor proaspete va crește pentru că multe vin din UE. În cazul Tesco de exemplu aproape 50% din untul și brânzeturile consumate în Marea Britanie sunt produse cu lapte european", subliniază firma de consultanță Kantar Retail.

Distribuitorii, ale căror marje de profit au scăzut semnificativ după mai mulți ani de război al prețurilor și a noilor prevederi privind salariul minim pe economie, vor fi constrânși să treacă cel puțin o parte din costuri asupra clienților.

"Clienții vor sfârși prin a plăti o inflație suplimentară pentru alimente", a declarat Bruno Monteyne, analist la Bernstein.

Pe termen lung, efectul va fi mai grav dacă vor fi introduse taxele vamale, un scenariu care este posibil având în vedere că relația dintre Marea Britanie și UE trebuie redefinită. Producătorul anglo-olandez de bunuri de larg consum Unilever (producătorul săpunurilor Dove, ceaiurilor Lipton și înghețatei Magnum) ia această ipoteză în serios.

"Prețul laptelui va crește, prețul înghețatei va crește și la final consumatorul va fi cel care va plăti pentru acest lucru", a declarat directorul general de la Unilever, Paul Polman înaintea referendumului care a avut loc săptămâna trecută.

De asemenea, având în vedere că Marea Britanie este un importator net de petrol, în pofida producției proprii realizată în Marea Norodului, factura la energie și în benzinării riscă să crească și ea deoarece barilul de petrol este calculat în dolari.

În aceste condiții, este posibil ca în viitor să aibă loc majorări de impozite. În timpul campaniei de dinaintea referendumului, ministrul britanic de Finanțe, George Osborne a promis un "buget de urgență" cu noi măsuri de austeritate în cazul unui Brexit. Zilele trecute însă, George Osborne a amânat o astfel de decizie pentru la toamnă, când ar urma să preia atribuțiile un nou prim-ministru care să îl înlocuiască David Cameron, care vineri și-a anunțat demisia din funcție după anunțarea rezultatelor referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale