Brexit: Dublinul afirmă că o frontieră fizică pe insula Irlanda trebuie să fie evitată, cu sau fără acord

Brexit: Dublinul afirmă că o frontieră fizică pe insula Irlanda trebuie să fie evitată, cu sau fără acord

Dublinul, Londra şi Bruxellesul au obligaţia de a găsi o modalitate de evitare a infrastructurii fizice la frontiera irlandeză, chiar dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană fără un acord, a avertizat joi şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney, informează Reuters.

''În ceea ce mă priveşte, guvernul britanic a făcut un angajament faţă de Irlanda de a nu lua decizii care ar avea drept rezultat reapariţia infrastructurii frontierei fizice şi ei (britanicii) au obligaţia de a urma acel angajament'', a spus Coveney în faţa parlamentarilor irlandezi.

''Cu sau fără acord, există o obligaţie pentru guvernele irlandez şi britanic şi pentru UE de a lucra împreună şi de a încerca să găsească o cale pentru a evita infrastructura frontierei fizice pe această insulă'', a adăugat ministrul irlandez al afacerilor externe.

După ce Camera Comunelor a respins masiv la 15 ianuarie acordul îndelung negociat de premierul britanic cu Bruxellesul, Theresa May încearcă acum să obţină din partea Uniunii Europene concesii susceptibile să primească acceptul parlamentarilor britanici, însă discuţiile sunt blocate în continuare de problema ''plasei de siguranţă'' irlandeze.

Theresa May a propus noi discuţii cu laburiştii britanici, mai ales pentru examinarea unor ''aranjamente alternative'' vizând rezolvarea problemei ''plasei de siguranţă'' irlandeze, o dispoziţie care figurează în acordul de retragere ca ultim recurs destinat să evite revenirea, după Brexit, la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”