Brexit: Liderii opoziţiei îi cer lui Corbyn să li se alăture pentru un al doilea referendum

Brexit: Liderii opoziţiei îi cer lui Corbyn să li se alăture pentru un al doilea referendum

Lideri ai opoziţiei britanice i-au trimis duminică o scrisoare şefului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, pentru a-i cere să-şi unească forţele şi să solicite un al doilea referendum privind Brexit-ul, informează EFE.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vince Cable, şeful naţionaliştilor scoţieni din SNP în Westminster, Ian Blackford, şi omologul său din Plaid Cymru (partid din Ţara Galilor), Liz Saville Roberts, au semnat scrisoarea adresată lui Corbyn, căruia i-au cerut o reuniune comună.

"Noi, liderii opoziţiei, ne-am întâlnit timp de câteva luni, am lucrat împreună pentru a asigura un vot al poporului. Acum că laburiştii au decis să sprijine ideea conform căreia poporul trebuie să aibă ultimul cuvânt, Jeremy Corbyn ar trebui să ni se alăture pentru a putea lucra împreună şi să oprim Brexit-ul", a declarat Cable.

Corbyn s-a angajat în această săptămână să susţină un nou referendum dacă deputaţii britanici respingeau un amendament depus de laburişti prin care se cere menţinerea ţării în uniunea vamală cu UE după Brexit, lucru care s-a şi întâmplat. Camera Comunelor a respins miercuri acest amendament cu 323 de voturi împotrivă, faţă de 240 de voturi pentru, ceea ce îi va face pe laburişti să redacteze o propunere prin care să ceară un nou referendum, cu toate că partidul încă nu a detaliat când anume intenţionează să depună această cerere în parlament.

"Sper ca dl Corbyn să nu mai piardă timpul. Trebuie să facă ceea ce este corect şi să se alăture liberal-democraţilor oferindu-le oamenilor o ieşire din dezastrul provocat de conservatori", a insistat Cable.

La rândul său, Saville Roberts a atras atenţia în scrisoare că laburiştii au "câte o faţă pentru fiecare situaţie", dar că a sosit momentul "să-şi dea jos masca". "Noi, deputaţii din opoziţie, conlucrăm de luni bune. Uşa noastră a fost mereu deschisă pentru liderul opoziţiei (pentru Corbyn - n.r.), însă până acum ne-a respins", a declarat Saville Roberts, în opinia căreia nu mai pot exista "nici amânări, nici scuze" pentru ca laburiştii să se alăture altor partide de opoziţie din Regatul Unit pentru a obţine un nou referendum şi a rezolva "dezastrul Brexit-ului". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...