Brexit: Profiturile băncilor europene ar putea scădea cu 32 miliarde de euro (Goldman Sachs)

Brexit: Profiturile băncilor europene ar putea scădea cu 32 miliarde de euro (Goldman Sachs)

Profiturile băncilor europene ar putea scădea până în 2018 cu 32 miliarde de euro (35 miliarde de dolari) din cauza votului pentru ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit), un declin de 11% față de câștigurile care ar fi fost obținute fără acest șoc economic, arată o analiză a Goldman Sachs Group, transmite Bloomberg.

Cel mai afectate vor fi băncile britanice, care ar urma să piardă zece miliarde de euro din potențialul profit net, cel mai puțin expuși fiind creditorii din Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) și statele nordice, susțin analiștii de la Goldman Sachs.

Ne așteptăm la perspective mai slabe din cauza declinului volumelor, a veniturilor din taxe, a marjelor de profit, precum și a riscurilor de creditare mai ridicate. De asemenea, ne așteptăm la o activitate mai scăzută pe piețele de capital și la reducerea valorii activelor, avertizează analiștii băncii americane de investiții.

În zona euro, cele mai afectate de Brexit vor fi băncile din Germania, din cauza eficienței scăzute a costurilor, apreciază Goldman Sachs.

Luni, acțiunile băncilor Barclays și Royal Bank of Scotland (RBS) au fost suspendate temporar de la tranzacționare la Bursa din Londra, după ce au scăzut cu peste 10%. Titlurile Barclays au pierdut 11,40% și cele ale RBS până la 14,66%, ceea ce a dus la suspendarea automată a acțiunilor.

Băncile sunt printre cele mai afectate de volatilitatea pieței după victoria Brexitului (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) la referendumul de joi.

Și acțiunile altor bănci europene au avut de suferit. Titlurile Deutsche Bank și Credit Suisse au înregistrat pierderi record, în timp ce acțiunile Piraeus Bank, au scăzut cu 7,4%, iar cele ale Eurobank cu 12,6%.

Ministrul Economiei, George Osborne, a încercat să liniștească piețele, afirmând că "soliditatea" economiei țării va ajuta la înfruntarea dificultăților legate de Brexit.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 FOTO I-o fi amendat cineva? Liderii PSD Ciolacu și Tudose chefuind într-un local care trebuia să fie închis

5 VIDEO Scene violente la Cluj: Femeie târâtă prin noroi de poliţişti şi băgată cu forţa într-o ambulanţă. Expli…