Brexit: Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie, dă asigurări ministrul de finanţe Sajid Javid

Brexit: Regatul Unit va părăsi UE pe 31 octombrie, dă asigurări ministrul de finanţe Sajid Javid

Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, a dat luni asigurări ministrul de finanţe britanic Sajid Javid, care şi-a exprimat speranţa în încheierea unui acord cu UE care să fie acceptat de parlamentul de la Londra, transmite Reuters.

''Să sperăm că plecăm cu un acord. Dacă nu putem încheia un acord, cred că este important să ieşim în orice caz şi să plecăm fără un acord. Nu este perfect, dar este potrivit să plecăm pe 31 octombrie'', a spus oficialul britanic.

Pe de altă parte, Sajid Javid a spus că guvernul britanic acordă atenţie oricui cere prim-ministrului o amânare a Brexitului în cazul în care nu este convenit un acord cu UE până la 19 octombrie.

''Desigur, fiecare guvern ar trebui să respecte toate legile, întotdeauna. Analizăm cu atenţie acea lege, dar de asemenea spunem foarte clar că politic noastră nu s-a schimbat - vom pleca din UE pe 31 octombrie'', a afirmat oficialul britanic, care a refuzat să detalieze care este strategia guvernului de a părăsire a blocului comunitar fără un acord, dacă este necesar.

În luna august, Boris Johnson a amânat până la 14 octombrie Discursul Reginei, ceea ce a însemnat practic suspendarea activităţii parlamentului, el sperând că astfel deputaţii britanici nu vor avea timpul necesar pentru măsuri care să împiedice retragerea din UE fără acord pe 31 octombrie.

Totuşi, în cele câteva zile de la începutului lui septembrie când s-a putut reuni, legislativul a reuşit să adopte o lege care-l obligă pe Johnson să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă până la 19 octombrie nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...