Brexit sau nu, sprijinul acordat UE se diminuează pe continentul european (studiu)

Brexit sau nu, sprijinul acordat UE se diminuează pe continentul european (studiu)

Dacă britanicii vor vota sau nu pentru menținerea țării lor în cadrul Uniunii Europene, alegătorii din alte țări ale continentului se îndoiesc tot mai mult de UE, potrivit unui studiu dat publicității marți de Pew Research Center, scrie AFP.

Potrivit acestui sondaj, referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie se anunță disputat: 48% dintre alegătorii britanici au o opinie nefavorabilă despre Europa, iar 44% sunt în favoarea acesteia.

Opoziția față de UE a crescut însă și în alte țări de obicei mult mai favorabile. Sprijinul pentru UE în Franța a scăzut astfel cu 17 procente într-un an, la 38%.

Printre cele zece țări sondate de Pew Research Center, doar Grecia, constrânsă de UE și creditorii internaționali să adopte reforme de austeritate, apare mai supărată pe Bruxelles decât Franța.

UE este în continuare susținută de noii săi membri, ca Polonia (72%) sau Ungaria (61%), dar nu și de cei mai vechi, ca Grecia (27%).

Chiar și printre țările fondatoare cele mai bogate din UE, bunăvoința față de Uniune abia ajunge la 50%. Iar tendința este în scădere, sprijinul germanilor (50%) diminuându-se cu opt procente între 2015 și 2016.

Tinerii alegători și militanții de stânga sunt în general mai favorabili UE decât persoanele în vârstă sau dreapta populistă.

Toți însă sunt îngrijorați în legătură cu modul în care UE tratează criza refugiaților, largi majorități exprimându-și frustrarea.

De asemenea, dezaprobarea este mare, dar nu generală, cu privire la modalitatea în care UE a gestionat impactul economic al crizei din zona euro, în special în Mediterana.

În țările din sud care se sufocă sub povara datoriei, 65% dintre spanioli, 66% dintre francezi, 68% dintre italieni și 92% dintre greci dezaprobă gestionarea de către UE a chestiunilor economice.

Fără surprize, acest sentiment general de nemulțumire se traduce printr-un sprijin mai puțin important acordat obiectivului Tratatului European din 1957, pentru o "uniune fără încetare mai strânsă" între statele membre.

În șase din cele zece țări chestionate, alegătorii care vor ca anumite puteri să se întoarcă la țara lor sunt mai numeroși decât cei care doresc o centralizare mai puternică sau menținerea actualei situații.

Datele din Marea Britanie sunt elocvente: 65% dintre alegători ar dori ca Londra să își recupereze prerogativele, în timp ce numai 6% sunt în favoarea unui transfer suplimentar de putere către Bruxelles, iar 25% sunt de acord cu situația existentă.

În pofida acestui scepticism în continuă creștere, alegătorii din celelalte nouă țări sunt de părere în majoritate (printre care 89% dintre suedezi) că retragerea Marii Britanii din UE ar fi un "lucru rău".

Sondajul Pew a fost efectuat în fiecare țară pe un eșantion de aproape 1.000 de persoane cu drept de vot, prin telefon sau față în față, de către institutul TNS BMRB, între 4 aprilie și 12 mai.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale