Brexit: Termenul pentru negocierea viitoarei relaţii cu Londra este 'foarte ambiţios' (Von der Leyen)

Brexit: Termenul pentru negocierea viitoarei relaţii cu Londra este 'foarte ambiţios' (Von der Leyen)

Termenul pentru negocierea viitoarei relaţii între UE şi Marea Britanie după ieşirea sa prevăzută să aibă loc la 31 ianuarie este "foarte ambiţios", a avertizat vineri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, la finalul summitului de la Bruxelles, relatează AFP.

Ursula von der Leyen s-a declarat "gata să lucreze" imediat după Brexit în vederea unei relaţii "pe cât de apropiată este posibil" între cele două părţi, care au drept obiectiv să se înţeleagă până la sfârşitul anului 2020 asupra unui acord privind noua relaţie.

"Scopul nostru este zero tarife, zero contingente şi zero dumping şi asta este foarte important pentru noi", a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a câştigat detaşat alegerile cu promisiunea că va realiza Brexitul la 31 ianuarie.

"Răspundem provocării că timpul este foarte scurt, avem 11 luni pentru a negocia un domeniu foarte amplu. Şi nu este vorba numai despre comerţ, ci şi despre educaţie, transport, pescuit şi multe, multe alte domenii care sunt în portofoliul ce trebuie negociat", a mai spus Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

Liderii UE tocmai au încheiat discuţiile despre Brexit, dând publicităţii un comunicat care subliniază importanţa respectării de către Marea Britanie a standardelor cheie ale UE în domenii precum legislaţia muncii şi mediu în baza viitorului tratat comercial, relatează DPA.

"Viitoarea relaţie va trebui să fie bazată pe un echilibru între drepturi şi obligaţii şi să asigure o relaţie pe picior de egalitate", au convenit liderii UE, potrivit concluziilor summitului UE.

De asemenea, ei au făcut apel la "ratificarea rapidă" a acordului de divorţ al Marii Britanii de UE, care deschide calea spre ieşirea ţării din blocul comunitar până la 31 ianuarie şi şi-au reiterat dorinţa "de a stabili o viitoare relaţie cu Marea Britanie cât mai apropiată posibil".

Nu în ultimul rând, liderii UE cer progrese rapide în realizarea muncii preparatorii pentru negocierile care vor fi începute imediat ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”