Brexit-ul impulsionează sprijinul pentru independenţa Scoţiei la 49 % (sondaj)

Brexit-ul impulsionează sprijinul pentru independenţa Scoţiei la 49 % (sondaj)

Sprijinul faţă de independenţa Scoţiei a crescut, ajungând la cel mai înalt punct al său din ultimii patru ani, fiind impulsionat în mod larg de către cei care doresc rămânerea în Uniunea Europeană, indică un sondaj YouGov difuzat sâmbătă, relatează agenţia Reuters.

În contextul în care formaţiunea scoţiană pro-independenţă - Partidul Naţional Scoţian (SNP) - se întruneşte în cadrul conferinţei sale de primăvară, sondajul arată că sprijinul faţă de secesiunea de Regatul Unit a crescut la 49 %, faţă de 45 % cât indica un sondaj YouGov realizat pentru The Times în iunie 2018.

La un referendum în 2014, scoţienii au respins independenţa cu 55 %. Apoi, Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în cadrul unui referendum în 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord), Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.

Marea Britanie se confruntă cu un haos politic şi încă nu este clar când şi dacă va părăsi Uniunea Europeană.

Potrivit sondajului, 53 % dintre scoţieni cred că nu ar trebui să aibă loc un alt referendum privind independenţa în următorii cinci ani.

Şefa executivului scoţian şi lider al SNP, Nicola Sturgeon, insistă însă pentru organizarea unui nou referendum până în 2021, când îşi încheie mandatul actualul parlament scoţian.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene

5 VIDEO Incendiu puternic la Moscova!