Brexit: Un grup de deputaţi au remis premierului May o petiţie pentru organizarea unui al doilea referendum

Brexit: Un grup de deputaţi au remis premierului May o petiţie pentru organizarea unui al doilea referendum

Un grup de militanţi în favoarea unui al doilea referendum cu privire la Brexit, din care fac parte deputaţi de toate orientările politice, au remis luni la reşedinţa premierului britanic o petiţie cu "peste un milion de semnături" pentru un nou vot, relatează AFP şi dpa.

"Vrem să fim siguri că britanicii au un cuvânt de spus referitor la opţiunile care ne sunt prezentate", a explicat deputata conservatoare Justine Greening.

Partidul Conservator britanic, aflat la guvernare, a exclus convocarea unui al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar premierul Theresa May, care este şi lidera partidului, susţine cu virulenţă acordul de "divorţ" negociat luni la rând cu Bruxellesul.

Parlamentul britanic urmează să se pronunţe la 11 decembrie cu privire la acest acord, privit cu ostilitate atât de susţinătorii Brexit-ului, care-i reproşează că va duce la o ancorare pe termen nelimitat a Marii Britanii la blocul comunitar, cât şi de eurofili, care nu consideră că retragerea din clubul european este în interesul Regatului Unit.

Campania pentru un al doilea referendum a reunit în ultimele luni atât partizani ai dreptei, cât şi ai stângii. Petiţia a fost prezentată luni la Downing Street 10 împreună de liderul liberal-democraţilor, Vince Cable, copreşedinta Verzilor, Caroline Lucas, deputatul laburist Chuka Umunna şi de Justine Greening.

"Indiferent dacă aţi votat pentru Leave sau Remain (pentru retragere sau rămânerea în UE, la referendumul din iunie 2016), nimeni nu a votat pentru această mizerie", a transmis pe Twitter Chuka Umunna.

În apropiere de reşedinţa premierului s-au adunat şi circa 100 de militanţi anti-Brexit, a consemnat AFP. "Sunt aici pentru nepoţii mei. Nu e corect ca tinerii din această ţară să fie privaţi de oportunităţile pe care le oferă UE", a spus septuagenara Glenys Rampley, care susţine că de mai multe luni iese în stradă în fiecare sâmbătă împotriva Brexit-ului.

În paralel, în apropiere de clădirea parlamentului, un grup de eurosceptici din mişcarea Leave means Leave manifestau la câţiva paşi de un grup de militanţi anti-Brexit care purtau drapele europene. Deputaţii britanici "trebuie să asculte vocile a 17,5 milioane de oameni care au votat pentru ieşirea din UE", a declarat Harry Todd, din Leave means Leave. "Încearcă să ne vândă un Brexit care nu este Brexit", a acuzat acesta, pledând pentru o ruptură clară de Uniunea Europeană.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava