BRM: Preţul mediu ponderat al gazelor pe piaţa SPOT a fost în prima jumătate din decembrie de 64,43 lei/MWh

BRM: Preţul mediu ponderat al gazelor pe piaţa SPOT a fost în prima jumătate din decembrie de 64,43 lei/MWh

Preţul mediu ponderat al gazelor naturale pe platforma SPOT (produse pe termen scurt) operată/administrată de BRM a fost, în prima jumătate a acestui an, de 64,43 lei/MWh, mult sub cel înregistrat în luna octombrie (91,46 lei/MWh) şi în luna noiembrie (71,29 lei/MWh), continuând astfel trendul descendent din ultima perioadă.

Totodată, pe piaţa SPOT, în data de 17 decembrie 2019, s-a înregistrat cel mai mic preţ al gazelor naturale, respectiv 46 lei/MWh, mult sub cel reglementat, conform unui comunicat al BRM remis, vineri, AGERPRES. În perioada imediat următoare ofertele de vânzare-cumpărare s-au situat între 49 şi 52 de lei/MWh.

"De remarcat este şi faptul că în urma ofertelor de vânzare pentru următorul an, în cadrul platformei Gas Forward, se constată o atitudine rezervată a participanţilor, în ceea ce priveşte tranzacţionarea, datorată unei volatilităţi ridicate a pieţei, determinată de efectele O.U.G. 114/2018. Vremea favorabilă şi optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieţei au condus în mod evident la o îmbunătăţire a preţurilor pe toate pieţele, tendinţa conducând spre o evoluţie corectă a pieţei, similară cu cea a perioadei 2017-2018", se precizează în comunicat.

Bursa Română de Mărfuri este o companie privată de interes public, înfiinţată în noiembrie 1992, prima şedinţă de tranzacţionare având loc în data de 10 decembrie 1992.

BRM organizează mai multe tipuri de pieţe de interes public, activitatea principală fiind axată pe Piaţa la disponibil şi Piaţa licitaţiilor. Pe Piaţa la disponibil se tranzacţionează în ringurile bursiere: gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, cărbune, procesare combustibili, certificate CO2, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume, fructe, cereale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...