BRRR! UMBRA lui Putin în Antalya! Plajele, goale ca acum 12 ani

BRRR! UMBRA lui Putin în Antalya! Plajele, goale ca acum 12 ani

Tensiunile fara precedent dintre Ankara si Moscova au dat o grea lovitura turismului din Turcia. Una din cele mai frecventate destinatii, Antalya, este cea mai grav afectata. 

In 24 noiembrie 2015, fortele aeriene turcesti au doborat un bombardier rusesc Su-24, angajat intr-o operatiune antiterorista in Siria, Ankara declarand ca avionul i-a violat frontierele. Incidentul a provocat o brusca degradare a relatiilor dintre cele doua tari, undele lui de soc resimtindu-se acolo unde Turcia se baza cel mai mult pe Rusia: industria hoteliera din statiunile balneare.

”Turcia ne-a infipt un cutit in spate”, a declarat Vladimir Putin. Suficient pentru a-i intoarce din drum pe turistii rusi de la destinatiile lor preferate in sezonul estival: statiunile turcesti, cu Antalya in frunte.

De la inceputul acestui an, statiunea a fost vizitata de aproximativ 21.000 de turisti rusi, cu 96% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor autoritatilor locale. Hotelierii si toata structura de entertainment conectata se vad in situatia de a nu-si mai putea recupera investitiile, achita salariile etc.

Potrivit Federatiei hotelierilor turci, pentru acest sezon zeci de hoteluri din tara vor ramane inchise sau vor deschide mai tarziu decat de obicei. Potrivit presedintelui organizatiei, Osman Ayik, aceste masuri nu privesc numai hotelurile din Antalya ci tot litoralul turcesc. Hotelurile care sunt deschise nu au un grad de ocupare mai mare de20-30%, in conditiile in care preturile au scazut la jumatate in raport cu 2015. Numarul rezervarilor inregistrate pentru vara lui 2016 a scazut cu 40%.

La inceputul sezonului estival, autoritatile din Antalya au prevazut ca statiunea va fi lipsita de trei milioane de turisti rusi si de peste 1,75 milioane de vizitatori occidentali.

Pentru sectorul turistic turcesc aceasta reprezinta un recul cu 12 ani. Sute de hoteluri, luxoase sau modeste, au fost puse in vanzare. ”Nu ne-am imaginat o situatie atat de teribila”, a declarat pentru un ziar american Bora Adali, proprietarul unui hotel de trei stele din Antalya, pe care intentioneaza sa-l scoata la vanzare. Industria turismului din Turcia reprezinta 4% din PIB si are peste un milion de angajati, adica 7% din populatia activa.

In privinta romanilor, pentru care Antalya este cea mai vizitata destinatie de charter, situatia de pe litoralul turcesc nu aduce evident vesti bune. Traditional, romanii sunt amatori de vacante all inclusive, in resorturi de patru sau cinci stele. Hotelierii dau asigurari ca s-au luat masuri de securitate exceptionale in Antalya si fac oferte speciale incercand sa umple golul lasat de rusi, dar nimeni nu se asteapta la minuni. Anul trecut, 100.000 de romani au vizitat Antalya, 1% din turistii straini.

Nici scuze, nici compensatii

Este prematur sa vorbim despre normalizarea relatiilor dintre Moscova si Ankara, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Turciei, Recep Erdogan, Ibrahim Kalin. Turcia nu studiaza la ora actuala posibilitatea de a prezenta scuze pentru doborarea avionului rusesc la granita cu Siria, si nici a oferi compensatii pentru aparatul distrus, a precizat Ibrahim kalin. Doua conditii mentionate in mod expres de Vladimir Putin pentru o normalizare a relatiilor dintre Rusia si Turcia. Kalin a reamintit totusi ca autoritatile de la Ankara ”sunt intristate” de acest incident, dar este inca ”devreme pentru a vorbi de normalizare”. National

.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane