BRRR!/„Odată ce Ucraina va fi controlată de Putin, el îi va arunca fără îndoială o bucată din ea Ungariei”

BRRR!/„Odată ce Ucraina va fi controlată de Putin, el îi va arunca fără îndoială o bucată din ea Ungariei”

Planul președintelui rus Vladimir Putin e clar. Terorizează Ucraina până când vor fugi din țară suficienți ucraineni. Apoi ocupă țara fără a întâmpina rezistență. Dacă acest lucru va presupune epurarea etnică a 40 de milioane de oameni, atunci așa să fie, scrie publicația americană The Hill, citată de Rador.

Cele mai noi exemple: atrocitățile incalificabile comise contra civililor la Bucea și bombardarea gării din Kramatorsk, unde au fost uciși 52 de oameni și peste 100 au fost răniți.

Odată ce Ucraina va fi controlată de Putin, el îi va arunca fără îndoială o bucată din ea Ungariei, pentru că va fi acceptat să iasă din NATO și UE. Va bate palma și cu Marine Le Pen să părăsească NATO, dacă ea va câștiga alegerile din Franța. În orice caz, va merge mai departe pentru a „elibera” și Lituania, Letonia, Estonia, România și Polonia – cel mai probabil pe fondul nepăsării lui Donald Trump, dacă el va fi reales.

E evident că negocierile Ucrainei cu Putin, în lipsa unei garanții explicite a SUA privind suveranitatea ucraineană, constituie o fundătură. Putin este Hitlerul acestui secol. Și, după cum a clarificat și premierul polonez, cu Hitler nu negociezi.

Pe Hitler fie îl ucizi, fie îi determini chiar pe oamenii lui să-l omoare, odată ce vor fi realizat că e dezavantajos pentru ei ca el să rămână la putere. Și le clarifici generalilor și acoliților lui că vor fi morți la numai câteva minute după ce vor fi lansat fie și o singură armă de distrugere în masă împotriva Ucrainei, a SUA sau a oricărui alt aliat al nostru. Președintele Biden trebuie să traseze urgent și public această linie roșie.

Occidentul mărește lent dar constant costul războiului de agresiune al lui Putin. Rusia a pierdut accesul la sistemul financiar mondial; și-a pierdut, probabil pentru totdeauna, grosul enormelor ei rezerve valutare; a pierdut capacitatea Aeroflot-ului și altor companii aeriene rusești de a zbura și ateriza în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; a pierdut capacitatea de a exporta și importa o gamă de produse non-energetice în cea mai mare parte a lumii dezvoltate; a pierdut capacitatea de a exporta petrol în SUA și Regatul Unit; a pierdut capacitatea de a exporta cărbune în UE.
Putin a fost forțat totodată să dea faliment în privința datoriilor Rusiei și să naționalizeze activele deținute de străini. Situația aduce cu cea a lui Lenin în 1918 – în Rusia nu vor mai veni investiții străine ani buni după ce Putin va fi fost înmormântat.

PIB-ul Rusiei e în cădere liberă, cu un declin anual de 15% estimat pentru 2022. Hiperinflația – prețurile cresc acum cu o rată anuală de 20% – e la ordinea zilei. Restricțiile de capital impuse băncilor înseamnă că puterea de cumpărare a conturilor curente (doar parțial accesibile) și altor active nominale ale rușilor va scădea cu 20%.
Iar toate acestea numai în anul în curs.

Mai mult chiar, zeci de mii de ruși sunt concediați. Și pentru a fi mai clar, o prăbușire cu 15% a PIB-ului e de cinci ori mai mare decât scăderea maximă a PIB-ului înregistrată în cursul Marii Crize [din 2008-9 – n.trad.]. Ultima oară când SUA au cunoscut un asemenea declin a fost în vremea Marii Crize Economice [din 1929-33 – n.trad.].

Aceasta ar fi fost speranța pentru o strategie pe termen lung. Dar e prea târziu acum pentru o strategie pe termen lung. A-l opri pe Putin înainte să decimeze Ucraina presupune acum ca Germania și alte state UE să-și sisteze imediat importurile de petrol și gaze din Rusia, totalizând 100 de miliarde de dolari pe an.

Cum să-i determini pe germani să procedeze astfel? Ce-ar fi să-i facem de rușine? Fac prin urmare apel la Elon Musk să pornească o campanie [pe site-ul de donații – n.trad.] GoFundMe și să doneze toți banii strânși guvernului german, cu condiția ca el să interzică toate importurile din Rusia. Cu siguranță că rușinea de a vedea oameni de pe tot cuprinsul lumii plătind pentru ca Germania să facă lucrul corect va determina rapid Berlinul să facă lucrul corect.

Dar vă prezint acum propunerea mea preferată. Cu toții ar trebui să încetăm să mai cumpărăm prosoape de hârtie „Brawny”. Acestea sunt produse de Koch Industries, probabil cea mai cunoscută companie americană care continuă să facă afaceri cu Rusia. Dacă vânzările de „Brawny” s-ar prăbuși peste noapte, acest lucru le-ar semnala tuturor companiilor care încă mai operează în Rusia că se vor confrunta cu un boicot dacă nu se retrag imediat.

De fapt, Germania va primi mesajul că americanii pot trece rapid de la boicotul unor prosoape de hârtie la boicotul automobilelor germane, în caz că vor continua să-l aprovizioneze pe Putin cu bani de ucis.

Pentru a merge la sigur cu boicotul, acest editorial trebuie să devină viral. Trimiteți-l oricui puteți. Trimiteți-l acum. Haideți să-i arătăm lui Putin ce înseamnă puterea economică a poporului american.

Sursa: The Hill / Articol de Laurence Kotlikoff (profesor de economie la Universitatea din Boston)/ Traducerea: Andrei Suba


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /