Brrrr!/Un reportaj CNN care dă de gândit...

Brrrr!/Un reportaj CNN care dă de gândit...

Nu rămâneau niciodată fără subiecte de conversație. A fost evident de la început. El era un fost pescar de homari din Maine, zdravăn și cu o voce răsunătoare, baritonală. Ea era o roșcată cu pistrui din Wisconsin, care lucra în domeniul recrutărilor pentru corporații. Vorbeau despre orice, de la filme SF și dragostea ei pentru grupul rock Bon Jovi, până la trilogia Stăpânul inelelor – dacă filmele au respectat cărțile lui J.R.R. Tolkien sau nu. El i-a cerut permisiunea să o sărute la prima lor întâlnire. Ea a spus da, își începe John Blake reportajul CNN .

Când Ian și Michelle Horne s-au căsătorit, el a purtat o cravată violet în ziua nunții, deoarece era culoarea ei preferată. Pe măsură ce anii treceau, își făceau tatuaje asortate și își dădeau porecle din filmul „File de poveste” („The Princess Bride„). El o numea prințesa Buttercup, iar ea îi spunea „Farm Boy Wesley”. Au făcut planuri de a vizita Irlanda anul acesta pentru a celebra originile ei irlandeze.

Apoi a venit pandemia. Toamna trecută, după o lungă luptă cu boala, Michelle Horne a murit din cauza complicațiilor cauzate de Covid-19. „Superputerea” lui Ian Horne, așa cum o numea el, dispăruse. Fuseseră căsătoriți aproape 10 ani.

Dar nu mult după moartea soției sale, DJ-ul de la emisiunea de dimineață a radioului din Wichita, Kansas, se întreba dacă Michelle îi vorbea în continuare. Se îndrepta spre locul său de muncă prin întunericul de dinainte de ivirea zorilor, când a văzut ceva ciudat. Aproximativ două duzini de lumini stradale care flancau autostrada deveniseră mov. Arătau ca un șir de perle de culoarea lavandei care străluceau pe cerul nopții.

„Michelle știa că acesta este drumul meu spre serviciu în fiecare dimineață și a fost drumul pe care a mers în ultima sa călătorie la spital”, spune Horne, care este gazda emisiunii de dimineață la 101,3 KFDI sub numele de „JJ Hayes”.

„Îmi amintesc că am zâmbit pur și simplu și m-am simțit copleșit de ideea că Michelle era undeva aproape”.

Relatările întâlnirilor cu persoane dragi decedate nu sunt neobișnuite

Pandemia de coronavirus a ucis peste 600.000 de americani. Mulți dintre noi nu am avut niciodată șansa să îi îmbrățișăm sau să ne luăm rămas bun de la cei dragi care au murit singuri și izolați în secțiile de spital din cauza temerilor de răspândire a virusului.

Dar există un alt grup de supraviețuitori ai pandemiei care spun că li s-a acordat a doua șansă de a-și lua rămas bun. Sunt oameni ca Horne care cred că au fost contactați de o persoană dragă care a murit de coronavirus.

Aceste experiențe pot fi subtile: rude care apar în vise hiper-reale, ivirea ca din senin a unei dâre de parfum familiar – parfumul purtat de o persoană dragă plecată dintre noi – sau manifestări neobișnuite de comportament ale animalelor. Alte întâlniri sunt mai dramatice: unii pretind că au simțit o atingere pe umăr noaptea, au auzit un avertisment brusc din partea unei persoane dragi sau au văzut silueta întrupată a unei rude recent decedate apărând lângă patul lor.

Aceste povești pot părea neverosimile, dar fac parte, de fapt, dintr-un model istoric. Există ceva în noi – sau în cei dragi pierduți – care nu acceptă imposibilitatea de a ne lua rămas bun.

Și ori de câte ori este vorba despre o tragedie de proporții, cum ar fi o pandemie, un război sau un dezastru natural, există o creștere corespunzătoare a relatărilor despre oameni care văd morți sau încearcă să îi contacteze.

După tragedii în masă, cum ar fi războaiele, mulți americani au apelat la consiliile Ouija în încercarea de a contacta cei dragi plecați.

Epidemia de gripă din 1918 a declanșat o „nebunie a spiritismului”, americanii recurgând la ședințe de spiritism și table Ouija pentru a-i contacta pe cei dragi decedați. După atacurile teroriste din 11 septembrie, foarte mulți oameni au povestit că i-au văzut și chiar au vorbit cu aceia care fuseseră smulși din viața lor.

Când un tsunami a lovit Japonia în 2011, ucigând cel puțin 20.000 de oameni, atât de mulți locuitori din Ishinomaki au relatat că i-au văzut pe cei dragi încât au apărut o carte și un documentar despre acest oraș al fantomelor rătăcitoare.

„Acest tip de relatări sunt normale în lumea mea”, spune Scott Janssen, un autor care a lucrat ani de zile în centre de îngrijre paliativă pentru pacienți cu boli terminale și studiază aceste experiențe. „Ar avea sens ca, în cazul unei pandemii sau al unui alt eveniment care duce la decese în masă, să existe o creștere a numărului de relatări și experiențe, având în vedere durerea și trauma pe care le resimt și le împărtășesc mulți oameni.”

Aceste experiențe sunt atât de frecvente în domeniul psihologic încât există un nume pentru ele: ADC sau „after death communications” („comunicări după moarte”). Cercetările sugerează că cel puțin 60 de milioane de americani au aceste experiențe și că ele apar în medii diferite din punct de vedere cultural, religios, etnic și al nivelului de venit. Multe dintre aceste întâlniri au loc în starea crepusculară dintre somn și trezie, dar altele au fost relatate de oameni care erau treji de-a binelea.

Bill Guggenheim, coautor al cărții „Hello from Heaven” („Salut din Rai”), care explorează ADC, consideră că există un scop spiritual al vizitelor.

„Vor să știi că sunt încă în viață și că te vei reîntâlni cu ei când îți va veni rândul să-ți lași viața de pe Pământ”, scrie el. „Vor să vă asigure că vor fi acolo pentru a vă întâlni și a vă saluta – și poate chiar pentru a vă ajuta – pe măsură ce faceți propria trecere.”

O întâlnire în sufragerie cu o mătușă iubită

ADC-urile pot îndeplini o altă funcție în lumea creată de Covid – aceea a-i liniști pe oamenii care nu au putut fi alături de cei dragi în clipa morții.

Gândiți-vă la povestea lui Jamie Jackson, șefă de departament, care locuiește în apropiere de Gettysburg, Pennsylvania, și a iubitei sale „Mătuși Pat”. Mătușa lui Jackson a murit în urma unui infarct vara trecută, după complicații cauzate de Covid. Jackson a spus că mătușa era ca o mamă pentru ea – era persoana cu care își petrecea verile și pe care o însoțea la spital pentru consultații medicale de rutină.

Dar când mătușa ei a fost afectată de Covid, Jackson nu a putut merge la spital ca să-i fie alături.

„Acesta a fost cel mai greu lucru”, spune Jackson. „Nu poți să-ți iei la revedere și nu poți fi acolo ca să susții persoana dragă, ceea ce este dificil pentru că ai pe cineva care este în spital, care este speriat și nu e obișnuit să fie singur”.

Șapte luni mai târziu, însă, Jackson spune că a avut vești de la mătușa ei.

Era decembrie, iar Jackson punea decorațiuni de Crăciun în casă în timp ce Bing Crosby cânta colinde de sărbători. Crăciunul era una dintre sărbătorile preferate ale mătușii ei și îi plăcea să decoreze. Coșul lui Jackson era plin cu aceleași decorațiuni care aparținuseră odinioară mătușii sale.

Jackson spune că a lăsat coșul în hol pentru a aduce ceva și, când s-a întors, a văzut o siluetă translucidă care se uita în el. Era silueta unei femei micuțe, cu aceeași tunsoare, culoare a părului și bluză albă și pantaloni albaștri pe care îi purta de obicei mătușa ei.

Jackson a încremenit. Inima a început să-i bată tare. A fugit în sufragerie și a început să plângă. Când s-a întors, silueta dispăruse. Spune că a fost mătușa ei.

„A fost copleșitor”, spune Jackson. „Este greu de spus în cuvinte. Am fost foarte emoționată. În mod evident, este undeva în preajmă și mă vizitează.”

O mână rece pe umăr și o dâră de parfum

Unele întâlniri paranormale post-Covid sunt și mai dramatice. O femeie spune că a fost literalmente atinsă de o persoană dragă care a murit din cauza complicațiilor de la Covid.

Marie Pina predă engleza ca a doua limbă în Manitoba, Canada. Ea spune că mama ei, Inez, în vârstă de 79 de ani, era pe punctul de a fi externată din spital în noiembrie anul trecut, când a apărut un focar Covid în secția ei. Rezultatul testului a fost pozitiv în cazul ei și a fost izolată. S-a întors acasă luna următoare, dar era foarte slăbită.

La aproximativ patru luni de la diagnostic, mama ei a murit.

În dimineața morții mamei sale, Pina spune că își căuta papucii în dormitor, când a simțit o mână rece pe umăr. S-a întors și a văzut-o pe mama ei stând lângă ea, privind drept înainte, fără expresie. Arăta cu 20 de ani mai tânără.

„Atingerea ei era rece, de parcă tocmai venise din afară”, spune Pina.

Într-o zi, la scurt timp după acea dimineață, Pina a povestit o altă întâmplare care se înscrie în sfera clasică a unei ADC. Ea făcea supă de spanac, una dintre preferatele mamei sale, când a simțit brusc parfumul pe care îl asocia cu mama ei – o combinație de parfum White Diamond și fixativ Chi pe care îl folosea mama ei.

„Parfumul era foarte puternic”, spune Pina. „Soțul meu și cu mine am rămas muți de uimire în bucătărie în timp ce eu amestecam supa. Amândoi am simțit mirosul. A durat aproximativ cinci minute înainte de a se evapora.”

Discutați cu oamenii care au aceste experiențe și mulți vor recunoaște că poate mintea lor a creat episodul. Alții insistă că vizitele au fost prea reale pentru a fi negate.

Jackson, care și-a pierdut mătușa, spune că este aproape irelevant dacă sunt reale sau nu. Impactul lor este real, spune ea. Au făcut-o să se simtă mai bine.

„Dacă aveam nevoie să văd asta ca să mă simt mai bine și nu a fost nimic mai mult, e în regulă din punctual meu de vedere”, spune ea. „Le spun oamenilor că e în regulă dacă nu vor să mă creadă,. Nu trebuie să le explic celorlalți oameni”.

Unele vizite paranormale nu sunt atât de binevenite

Alte ADC sunt mai înspăimântătoare. Unele experiențe paranormale se întâmplă oamenilor care nu le consideră liniștitoare.

„Unii oameni sunt înspăimântați de aceste lucruri și cu siguranță nu și le doresc”, spune Janssen, lucrătorul de la centrul de îngrijire paliativă. „Pentru unii, vin în contradicție cu modul în care percep lumea sau cu credințele lor religioase. Unii oameni primesc vizite de acest fel după ani de zile, când nu mai sunt în doliu, sau sunt vizitați de oameni cu care au avut conflicte și de la care e posibil să nu dorească să primească o vizită. ”

ADC-urile terifiante sunt, de asemenea, frecvente în timpul războiului. Memoriile de război sunt pline de povești ale veteranilor care relatează vizite înfiorătoare, de dincolo de moarte, ale tovarășilor căzuți sau chiar ale soldaților inamici pe care i-au ucis. În deja clasica „ What It Is like to Go to War („Cum este să mergi la război”), Karl Marlantes, un veteran din Vietnam, a scris despre modul în care fantoma unui soldat nord-vietnamez pe care l-a ucis l-a urmărit ani de zile după ce s-a întors acasă.

Într-un pasaj impresionant, Marlantes relatează cum a exorcizat fantoma inamicului său. A aranjat o slujbă privată cu un preot, la 2 dimineața, într-o biserică veche, unde spune că a văzut spiritele dușmanilor pe care i-a ucis și ale tovarășilor care au murit sub comanda sa, aliniate în strane. Chiar și răposații lui bunici au apărut, zâmbind de parcă ar fi aprobat.

Consilierii care lucrează cu veterani aud deseori astfel de povești, spune Janssen.

„Fac asta de mult timp și consider că este un fenomen aproape universal ca, după lupte deosebit de grele, când pier o mulțime de oameni din unitatea ta, unii dintre acești soldați să primească în mod inevitabil vizite de la prietenii lor „, spune el.

O întâmplare neobișnuită cu păsări și un strigăt în noapte

Horne, DJ-ul de la radio, relatează că a avut și alte întâlniri cu soția sa după decesul acesteia.

La scurt timp după ce ea a murit, el stătea pe verandă, când o pasăre cardinal a aterizat pe o ramură din fața lui. Cardinalii, conform folclorului, apar adesea atunci când cei dragi sunt aproape. Horne a surprins de venirea păsării pentru că, spune el, cardinalii nu apar în mod normal în Kansas toamna.

Horne spune că a avut momente în care a auzit clar că Michelle îl chema noaptea: „Ian, trezește-te!”

„Parcă ar fi în cameră cu mine”, spune el. „Este suficient ca să mă trezească, iar eu am un somn greu, profund. Numiți-o halucinație auditivă sau cum doriți, dar cu siguranță o aud”.

Ambele semne îl alină cumva pentru că Horne își amintește cum Michelle a luptat mult ca să trăiască. El spune că sistemul ei imunitar era slăbit după ce a primit un transplant de rinichi în urmă cu câțiva ani. Când a lovit pandemia, amândoi s-au temut de ceea ce s-ar întâmpla dacă ar lua virusul.

După ce s-au adeverit cele mai grave temeri, Horne spune că, la început, părea că Michelle va supraviețui. A suportat o lungă ședere în spital, a avut chiar nevoie de ventilație, dar a fost externată în octombrie anul trecut. S-a străduit din greu ca să-și revină, dar au existat momente în care optimismul natural al lui Michelle s-a clătinat.

Horne spune că Michelle i-a zis odată: „Sunt o povară pentru tine. Nu meriți acest lucru. Ar trebui să pleci.”

El o încuraja în continuare cu recuperarea fizică.

„Am fost cu tot sufletul alături de ea, la bine sau la rău”, spune el.

Cu toate acestea, corpul lui Michelle nu avea putere să reziste. A murit în urma unui infarct în octombrie anul trecut, corpul ei fiind slăbit de Covid, spune Horne. Avea 50 de ani.

Publicul de la radio al lui Horne l-a susținut. El și-a împărtășit povestea la radio și a fost prezentată și în ziarele locale. I se pare cathartic să vorbească despre Michelle.

„Simt că o persoană moare de două ori – o dată când moare fizic și a doua oară, când nu-i mai spunem numele”, spune el. „Voi profita de orice ocazie pe care o voi avea pentru a vorbi despre Michelle.”

Cu toate acestea, într-un mod ciudat, Michelle poate vorbește încă cu Horne, chiar după ce el a văzut pentru prima dată acele lumini stradale violete.

Când erau căsătoriți, Horne avea un ritual cu Michelle. Ea își făcea griji pentru că el conducea pe întuneric în fiecare dimineață, în drum spre serviciu. După ce sosea, el îi scria lui Michelle un mesaj ca să o liniștească: „Am ajuns. Te iubesc”.

Luminile mov din Wichita încă strălucesc. Horne le vede tot timpul când face naveta dimineața. Parcă Michelle răspunde cu un mesaj similar.

Nu este sigur cât timp vor rămâne luminile mov. A sunat la primăria din Wichita și cei de acolo au pus luminile defecte pe seama unui lot cu probleme. I-au spus că vor înlocui luminile. El nu-și dorește să se întâmple prea repede asta.

„Sincer, sper să nu le schimbe”, spune Horne. „Voi crede întotdeauna că Michelle le-a făcut să fie violet. Indiferent dacă a făcut-o sau nu, depinde de cititor sau de privitor să decidă. Ei pot explica … Eu cred că a fost o modalitate ca Michelle să fie cu mine pe timpul drumului meu către serviciu.

„Și sper că nu se vor schimba niciodată”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”