BTA: Adjunctul ministrului bulgar al Agriculturii îngrijorat de creşterea continuă a preţurilor produselor alimentare

BTA: Adjunctul ministrului bulgar al Agriculturii îngrijorat de creşterea continuă a preţurilor produselor alimentare

Cu prilejul Consiliului Agricultură şi Pescuit, care a avut loc la Bruxelles în data de 24 mai, adjunctul ministrului bulgar al Agriculturii, Momchil Nekov, a declarat că Bulgaria este îngrijorată de creşterea continuă a preţurilor produselor agro-alimentare de bază, din cauza creşterii costurilor de producţie în ultimele luni.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii de la Sofia, Momchil Nekov a luat parte la o discuţie cu privire la situaţia de pe piaţa agricolă după invadarea Ucrainei de către Rusia.

La finele lunii mai 2022, preţul la pâine în Bulgaria era cu 68% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Preţurile la porumb erau cu 55% mai mari iar la floarea soarelui preţurile au crescut cu 63% în ritm anual.

Momchil Nekov a spus că preţurile la îngrăşăminte au crescut de trei-patru ori, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2021. Activitatea de creştere a animalelor se reduce pe termen lung iar valoarea adăugată scade constant, a adăugat oficialul bulgar.

Perturbările de pe piaţă provocate de războiul din Ucraina au generat îngrijorări cu privire la furnizarea de alimente la preţuri accesibile pentru consumatorii din Bulgaria precum şi cu privire la rezultatele economice ale exploataţiile agricole, a spus Momchil Nekov.

Obiectivele Pactului verde european ar trebui regândite cu atenţie pentru a se asigura că există suficiente alimente şi la preţuri accesibile pentru toţi cetăţenii UE precum şi pentru menţinerea competitivităţii fermierilor europeni, a mai spus Momchil Nekov.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

5 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul