BTA: Angajatorii bulgari pot oferi 200.000 de locuri de muncă cetăţenilor ucraineni

BTA: Angajatorii bulgari pot oferi 200.000 de locuri de muncă cetăţenilor ucraineni

Angajatorii bulgari pot oferi până la 200.000 de locuri de muncă cetăţenilor ucraineni care s-au refugiat în Bulgaria, a declarat preşedintele Asociaţiei industriaşilor bulgari (BIA), Dobri Mitrev, care a precizat că practic nu există sector în care ucrainenii să nu găsească de lucru, în special în turism, inginerie mecanică şi transport.

Potrivit preşedintelui BIA, Bulgaria şi Ucraina sunt apropiate în termeni de limbă, cultură, religie şi există multe alte lucruri care aduc cele două ţări laolaltă. Dobri Mitrev a menţionat diaspora bulgărească din Ucraina care poate deveni rapid o parte a economiei bulgare.

Angajatorii şi Guvernul bulgar discută oportunitatea de a include şi informaţii referitoare la locurile de muncă disponibile pe portalul pe care Executivul de la Sofia l-a pus la punct pentru a-i ajuta pe cei care pleacă din Ucraina.

În ultimii ani, Bulgaria a pierdut o parte mare din forţa sa de muncă din cauza pandemiei şi a migraţiei spre Europa Occidentală. Criza demografică a obligat Bulgaria să caute muncitori şi de ce să nu fie oferite locuri de muncă şi celor care fug din calea războiului, a spus Dobri Mitrev. Acesta a precizat că angajatorii au început deja să facă paşii necesari pentru a facilita angajarea cetăţenilor ucraineni.

Mitrev a arătat că angajatorii îşi pregătesc poziţiile pentru a-i integra pe ucrainenii care se vor refugia în Bulgaria. Angajatorii vor garanta locul de muncă însă condiţiile sociale, asistenţa medicală şi educaţia celor care ajung în Bulgaria sunt responsabilitatea statului, a subliniat Dobri Mitrev. Acesta a menţionat portalul de informare pus la punct de Guvernul bulgar ca un prim pas pentru a-i ajuta pe cei care părăsesc Ucraina şi caută azil în Bulgaria. În opinia lui Dobri Mitrev, următorul pas este o discuţie cu privire la condiţiile sociale şi de locuit şi locurile de muncă. Împreună cu agenţia de stat pentru ocuparea forţei de muncă, companiile vor face propuneri Guvernului, Mitrev adăugând că platforma va oferi angajatorilor oportunitatea de a căuta oameni cu un profil care să corespundă nevoilor lor în termeni de educaţie şi pregătire profesională.

De asemenea, angajatorii bulgari şi-au revizuit propunerile pentru amendamente la legea privind migraţia mâinii de lucru şi legea privind muncitorii străini, însă acestea ar trebui analizate în contextul deciziilor adoptate la nivel european, a spus Mitrev. Potrivit acestuia, nu există propuneri vizibile pentru măsuri de protecţie a economiei la nivelul Uniunii Europene. "Comisia Europeană nu are sugestii pentru rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu gaze naturale astfel că fiecare ţară trebuie să se descurce singură. Dacă Bulgaria nu poate să plătească în avans pentru livrările de gaze naturale, din cauza sancţiunilor impuse şi a eliminării Rusiei din sistemul SWIFT, ne putem aştepta ca Rusia să înceteze să mai livreze gaze Bulgariei", a spus Mitrev. Acesta a subliniat că Bulgaria ar trebui să caute rapid alternative, dar a avertizat că şi restul ţărilor care se bazează pe livrările din Rusia vor face la fel, ceea ce, inevitabil, va duce preţul gazelor naturale "la un nivel imposibil de ridicat".

Este neclar cum şi de unde companiile europene îşi vor procura materiile prime şi proviziile pe care până acum le importau din Ucraina şi Rusia şi de care au nevoie critică. Angajatorii vor propune înfiinţarea unor coridoare verzi pentru transportul acestor bunuri, a spus Mitrev, care a adăugat însă că nu este optimist că acest lucru va putea fi atins fără negocieri şi consens între UE şi Rusia.

Mitrev a spus că măsurile compensatorii la nivel naţional sunt importante şi a reamintit cererile angajatorilor pentru ca schema de compensare a facturilor la electricitate să continue atâta timp cât preţurile vor rămâne la nivelurile ridicate din prezent şi circumstanţele sunt incerte.

Stire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES/(autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro