BTA: Comentariile prim-ministrului Petkov în privinţa perspectivelor Bulgariei de aderare la zona Schengen

BTA: Comentariile prim-ministrului Petkov în privinţa perspectivelor Bulgariei de aderare la zona Schengen

Prim-ministrul Kiril Petkov le-a spus jurnaliştilor vineri, în timpul summitului de două zile dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Africană de la Bruxelles, că pentru moment încă nu se are încredere în Bulgaria în chestiunea aderării la spaţiul Schengen.

Petkov a spus că a discutat subiectul cu premierul olandez Mark Rutte. Problema este că de-a lungul anilor Bulgaria a eşuat în respectarea multora dintre promisiunile pe care le-a făcut, a explicat prim-ministrul, adăugând: "Am minţit, aşa că nu există încredere".

"Ei ne-ar întinde o mână, dar oricine ştie povestea cu băiatul care a strigat lupul aşa că, de acum încolo, ceea ce contează cel mai mult este să arătăm că noul guvern bulgar îşi respectă promisiunile", a adăugat el.

Petkov a explicat că Bulgaria trebuie să-şi câştige încrederea. Până acum această ţară a acoperit criteriile numai nominal, acum trebuie să le acopere efectiv. Contrabanda dincolo de graniţele sale trebuie să fie oprită şi trebuie să se exercite un control real, a spus Petkov, adăugând că acest guvern trebuie să arate rezultate, după ce i s-a acordat prezumţia de bune intenţii.

În timpul summitului, Petkov s-a întâlnit cu liderii Germaniei, Franţei, Egiptului şi Rwandei pentru a discuta chestiuni privind parteneriatul economic.

Convorbirile sale cu cancelarul german Olaf Scholz s-au axat pe construcţia de autostrăzi în Bulgaria. "Am vorbit despre ingineri germani, despre autostrăzi bulgare. După cum ştiţi, Germania are unele dintre cele mai bune autostrăzi din lume. Trebuie să le folosim calitatea şi să o transferăm în Bulgaria", le-a spus premierul jurnaliştilor.

El şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat despre energie nucleară şi modernizarea căilor ferate bulgare. "Vom încerca să avem întâlniri cu guvernele german şi francez cât de curând posibil, pentru a încerca să valorificăm acest început bun", a spus Petkov.

Petkov şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi au vorbit despre vânzarea de arme bulgare Egiptului şi furnizarea de gaz egiptean Bulgariei. Petkov a promis că pentru prima dată Egiptul se poate baza pe această ţară, renunţând la intermediar şi vânzând produse direct, în special în industria de apărare. "Sunt interesat numai de faptul ca companiile de apărare de stat şi private să facă afaceri bune, în cele mai bune condiţii, şi să evităm umplerea buzunarelor vreunui intermediar", a spus prim-ministrul.

El plănuieşte să invite guvernul egiptean în Bulgaria. Egiptul ar trebui să poată confirma cât de mult din producţia bulgară îl interesează, a spus Petkov, adăugând că ţara africană a promis să vândă Bulgariei gaz lichefiat. Premierul s-a întâlnit de asemenea cu preşedintele rwandez Paul Kagame, care l-a încurajat că ţintească "peştele cel mare" în lupta împotriva corupţiei.

Mai târziu vineri Petkov se deplasează în Germania la Conferinţa pentru securitate de la Munchen, a anunţat secretariatul de presă al consiliului de miniştri. Lideri de stat, miniştrii, şefi ai unor organizaţii internaţionale (ONU, NATO, UE, între altele) din peste 30 de ţări vor participa la cea de a 58-a ediţie a forumului. Secretarul general al ONU Antonio Guterres va deschide evenimentul. Agenda va include ameninţări globale precum pandemia în curs şi criza climatică. Liderii vor discuta, de asemenea, despre apărarea democraţiei, reglementările din tehnologie, provocări regionale şi situaţiile din unele zone de conflict ale lumii. Premierul Petkov va avea o serie de întâlniri bilaterale în timpul summitului.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /