BTA: Comisia Europeană dă undă verde Planului naţional de redresare şi rezilienţă al Bulgariei

BTA: Comisia Europeană dă undă verde Planului naţional de redresare şi rezilienţă al Bulgariei

Comisia Europeană a dat undă verde Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Bulgariei, a declarat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov. Petkov a declarat că planul are o valoare de peste 12 miliarde de leva, care însumează 10 % din economia bulgară [PIB] şi oferă o oportunitate de transformare a ţării.

Acesta i-a mulţumit Ursulei von der Leyen pentru prezenţa sa şi pentru aprobarea PNRR finalizat.

PNRR asigură securitatea energetică a Bulgariei şi prevede reforme în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi procedurile de achiziţii publice. Planul se concentrează pe investiţii în transportul feroviar, inclusiv 62 de trenuri noi şi noi sisteme feroviare urbane, a declarat Petkov.

Planul prevede, de asemenea, 1,3 miliarde de leva pentru transformarea economică a Bulgariei, a adăugat prim-ministrul.

Preşedinta CE a precizat că planul global de redresare şi rezilienţă al UE se ridică la 800 de miliarde de euro şi este structurat în jurul a trei piloni principali - "Pactul verde" şi energia curată, digitalizarea şi investiţiile pentru a face societăţile mai puternice şi mai durabile.

Aceasta a declarat că CE are nevoie de Bulgaria de partea sa în drumul spre decarbonizare. PNRR include soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon, stocarea energiei, reformarea pieţei de electricitate, investiţii în reţele energetice inteligente şi diversificarea aprovizionării cu energie, astfel încât Europa să devină independentă de aprovizionarea cu gaze naturale şi petrol din Rusia, a declarat von der Leyen.

Al doilea domeniu este tranziţia digitală, a precizat ea. Planul asigură servicii publice accesibile prin conectarea la internet de mare viteză în zonele rurale, dezvoltarea reţelelor 5G, precum şi formarea competenţelor digitale pentru viitor, a adăugat ea.

PNRR combină investiţiile în tranziţia ecologică cu reformele şi provocările structurale, sprijinul pentru grupurile cele mai vulnerabile şi accesul copiilor la educaţie. Planul include, de asemenea, măsuri ample de combatere a corupţiei, a subliniat preşedinta CE.

"Aprobarea noastră de astăzi reprezintă o etapă importantă în vederea plăţii a 6,3 miliarde de euro în următorii câţiva ani. [...] Avem mult de lucru în faţa noastră. Şi, bineînţeles, Comisia este întotdeauna pregătită să ofere sprijin", a declarat von der Leyen.

Preşedinta CE i-a mulţumit premierului Petkov şi poporului bulgar pentru generozitatea remarcabilă faţă de poporul ucrainean care fuge de războiul din Ucraina. Bulgaria a primit peste 130.000 de refugiaţi, iar mulţi dintre aceştia rămân în ţară. Şi, în condiţiile în care nu există nicio certitudine cu privire la sfârşitul conflictului, este important să ne mobilizăm toate eforturile pentru a-i ajuta pe refugiaţi şi pentru a-i ajuta pe cei strămutaţi în interiorul ţării, a adăugat ea. Ea a spus că fondurile europene au fost flexibilizate, astfel încât Bulgaria să le poată accesa imediat pentru a acoperi costurile refugiaţilor. Preşedinta CE a mai spus că la 9 aprilie, la Varşovia, va avea loc un eveniment online intitulat ''Stand Up for Ukraine", pentru a implica întreaga lume alături de refugiaţii ucraineni, adăugând că poate conta pe contribuţia Bulgariei la acest efort global de solidaritate.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro