BTA: Preşedintele Radev - ''Bulgaria este parte a eforturilor de dezescaladare a tensiunilor şi de deconflictualizare a crizei din Ucraina''

BTA: Preşedintele Radev - ''Bulgaria este parte a eforturilor de dezescaladare a tensiunilor şi de deconflictualizare a crizei din Ucraina''

"Bulgaria este parte a eforturilor de dezescaladare a tensiunilor şi de deconflictualizare a crizei dintre Rusia şi Ucraina", a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev, abordat joi de jurnalişti pentru comentarii.

Şeful statului a notat că această criză ameninţă securitatea Bulgaria şi a regiunii, precum şi a Europei ca întreg. "Aceasta este o criză de dimensiuni globale. Dialogul de acolo este condus la cel mai înalt nivel, între SUA şi Rusia, NATO şi Rusia, UE şi Rusia", a arătat Radev.

"Trebuie să depunem cu toţii eforturi pentru a evita o soluţie militară la această criză. Ea nu poate fi rezolvată prin mijloace militare, o soluţie diplomatică poate fi căutată şi toate eforturile sunt canalizate către acest scop", a argumentat preşedintele.

"Ar trebui să fim deplin conştienţi că neglijarea problemelor forţelor noastre armate şi angajamentelor noastre în calitate de aliaţi reprezintă cea mai gravă ameninţare la securitatea naţională", a spus Radev, întrebat despre o întâlnire care urmează să aibă loc la 15 februarie şi în cadrul căreia Consiliul Consultativ privind Securitatea Naţională va evalua riscurile şi ameninţările la securitatea naţională şi starea forţelor armate. În opinia preşedintelui, care este comandantul suprem al forţelor armate, "angajamentul conducerii statului faţă de dezvoltarea forţelor armate trebuie să fie constant şi concentrat şi nu limitat la acţiuni unice de achiziţionarea de material şi armament noi".

Joi, Radev s-a familiarizat cu o analiză privind starea şi instruirea forţelor armate în 2021, care a fost prezentată de şeful statului major bulgar, amiralul Emil Eftimov.

"Am propus un concept un concept mai flexibil şi mai deschis pentru înfiinţarea unui grup de luptă de mărimea unui batalion în Bulgaria", a spus Eftimov după prezentare. "Pe baza unui batalion mecanizat cu componente de luptă de sprijin dedicate, le permitem aliaţilor să ne întărească cu anumite elemente ce răspund deficienţelor forţelor noastre armate", a explicat şeful statului major.

"Există opţiuni variate şi mai multe ţări dispuse să ia parte pot fi atrase. Ideea noastră este să demonstrăm rapid că Bulgaria şi forţele sale armate, împreună cu aliaţii, poate să demonstreze capabilităţi pentru construirea unui potenţial de descurajare", a menţionat amiralul.

Preşedintele Radev a spus, la rândul său, că grupul de luptă de mărimea unui batalion nu poate rezolva problemele de securitate naţională ale Bulgariei, dar este important să fie înfiinţat pentru că implică interoperabilitate cu aliaţii, abilitatea de a forma în comun capabilităţile necesare şi soluţionarea deficienţelor ce rezultă din deciziile greşite sau neadoptate în anii precedenţi cu privire la sprijinul pentru dezvoltarea forţelor armate. "În acest mod, putem demonstra împreună că putem răspunde la orice criză", a spus preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a reiterat că dezvoltarea forţelor armate şi compatibilitatea cu partenerii este cea mai bună garanţie a securităţii naţionale a Bulgariei.

Întrebat despre posibilitatea ca această ţară să atingă ţinta de 2% din PIB pentru cheltuielile din apărare în 2024, Radev a spus că această chestiune va fi pe agenda întâlnirii Consiliul Consultativ privind Securitatea Naţională.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...