BTA: Un nou sondaj arată o modificare radicală a opiniei publice bulgare cu privire la preşedintele rus

BTA: Un nou sondaj arată o modificare radicală a opiniei publice bulgare cu privire la preşedintele rus

O schimbare radicală a opiniei publice cu privire la preşedintele Rusiei şi o creştere a solidarităţii cu ţările europene reprezintă rezultatele unui sondaj expres, reprezentativ la nivel naţional, realizat de agenţia de sondaje Alpha Research. Sondajul a fost realizat alături de Televiziunea Naţională Bulgară (BNT) la 28 februarie 2022, prin interviu telefonic direct standardizat pe un eşantion de 500 de bulgari adulţi din toate zonele ţării.

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin, care se bucura de mai mulţi ani de un rating pozitiv, a pierdut aproape jumătate din popularitatea sa în cele patru zile de acţiuni militare, conform rezultatelor sondajului. Dacă în perioada 2020-2022 între 55% şi 58% dintre bulgari aveau o atitudine pozitivă cu privire la preşedintele rus, în comparaţie cu o percepţie negativă de doar 20%, de această dată situaţia s-a modificat radical. Atitudinile pozitive au scăzut la aproape jumătate până la 32%, în timp ce cele negative au crescut până la 48%.

Escaladarea agresiunii, pierderea de vieţi umane şi ameninţarea folosirii armelor nucleare sunt factorii care au modificat atitudinea oamenilor, iar peste trei sferturi consideră că invazia rusă în Ucraina nu este justificată, consideră analiştii. În aceste zile critice, până nu demult complet obscurul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a câştigat aprecierea a 40% dintre persoanele intervievate, comparativ cu 29% care au o opinie negativă, conform datelor.

Acordul fără precedent al ţărilor europene de a impune unite sancţiuni Rusiei pentru a ajuta Ucraina este considerat drept o politică corectă de 63% dintre bulgari. 32% sunt de părerea opusă. În acest context, 55% aprobă decizia prim ministrului Kiril Petkov de a solicita demisia ministrului Apărării, Stefan Yanev pentru exprimarea unor opinii "personale" cu privire la politica externă a ţării, diferite faţă de politica comună guvernamentală. 36% nu sunt de acord cu înlocuirea lui Yanev.

Patruzeci şi şapte la sută dintre respondenţi au declarat că sunt gata să suporte o parte din preţul sancţiunilor pentru o perioadă de timp. De cealaltă parte, 36% - majoritatea oameni cu resurse mai degrabă limitate - ar prefera să nu, sau nu îşi permit să plătească preţurile mărite.

Stire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES/AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?