BTA: Un producător american de roboţi chirurgicali va investi 80 de milioane de leva într-o fabrică din Bulgaria

BTA: Un producător american de roboţi chirurgicali va investi 80 de milioane de leva într-o fabrică din Bulgaria

Dezvoltatorul şi producătorul american de roboţi chirurgicali Intuitive Surgical intenţionează să investească peste 80 de milioane de leva în Bulgaria.

Firma americană va construi o facilitate modernă de producţie în oraşul Parvomay, sudul Bulgariei, pentru a-şi creşte capacităţile de producţie de endoscoape 3D pentru roboţi chirugicali, a anunţat luni Ministerul bulgar al Inovării şi Creşterii.

Endoscoapele 3D marca Intuitive Surgical, care în prezent sunt produse în Germania, sunt utilizate în cadrul roboţilor chirurgicali Vinci Surgical System, cel mai avansat robot chirurgical din lume.

Investiţia în Bulgaria va crea peste 100 de noi locuri de muncă, existând potenţialul ca acest număr să crească până la 300 de locuri de muncă în următorii ani.

Ministrul bulgar al Inovării şi Creşterii, Daniel Lorer, şi-a exprimat încrederea că noua facilitate de producţie va da un impuls pentru economia întregii regiuni şi a descris endoscoapele 3D drept un produs cu valoare adăugată mare. Potrivit lui Daniel Lorer, din ce în ce mai mulţi investitori sunt interesaţi în deschiderea de uzine de ultimă generaţie în Bulgaria.

Ministrul a citat date dintr-un studiu al Băncii Naţionale, conform căruia investiţiile străine în primul trimestru al acestui an s-au majorat de patru ori comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 1,055 miliarde de euro. La rândul său directorul executiv al Agenţiei de promovare a investiţiilor în Bulgaria, InvestBulgaria, Bogdan Bogdanov, a subliniat cât de important este pentru Bulgaria să atragă astfel de investiţii cu valoare adăugată mare.

Cu sediul în Sunnyvale, California, compania Intuitive Surgical a dezvoltat sistemul chirurgical robotic da Vinci System, care este utilizat în peste 10 proceduri chirurgicale în întreaga lume.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale