Bucătarul care vinde otravă sinucigașilor: „Lucrarea lui Dumnezeu" | Investigație The Times VIDEO

Bucătarul care vinde otravă sinucigașilor: „Lucrarea lui Dumnezeu" | Investigație The Times VIDEO

Publicația britanică The Times a publicat o investigație din care reiese faptul că un bucătar canadian a furnizat tinerilor din Marea Britanie o otravă pentru a se sinucide.

Law a afirmat că au murit „mulți, mulți, mulți, mulți”. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Kenneth Law a trimis timp de doi ani această substanță persoanelor vulnerabile din întreaga lume de la un oficiu poștal de lângă Toronto.

Șapte persoane au murit, dintre care patru în Marea Britanie, din pricina acestei substanțe pe care a vândut-o pe un site web „deghizat” pentru a păcăli autoritățile cu privire la adevăratul său scop.

Law i-a spus unui reporter sub acoperire, care s-a dat drept un cumpărător sinucigaș, cum să ia substanța pentru a se asigura că moare și a precizat faptul că unele persoane i-au spus că face „lucrarea lui Dumnezeu".

Totodată, a mărturisit că a trimis otrava la „sute” de persoane din Marea Britanie.

Substanța, care a provocat minimum 70 de decese în Marea Britanie și în Europa, se comercializează în mod legal și este utilizată și în alte scopuri, iar medicii legiști și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la disponibilitatea acesteia.

Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Britanie și Canada și se pedepsește cu până la 14 ani de închisoare în ambele țări.

David Parfett, din Maidenhead, Berkshire, al cărui fiu Tom, în vârstă de 22 de ani, s-a sinucis după ce a cumpărat otrava de la Law, a afirmat: „Cred că el este omul care i-a înmânat efectiv o armă încărcată fiului meu. Cred că fiul meu ar fi fost încă în viață dacă nu ar fi fost acest om și această substanță”.

„Se joacă de-a Dumnezeu”

Un alt client a fost Anthony Jones, un american în vârstă de 17 ani, care a luat această substanță și care ulterior a fugit la mama sa, spunând: „Vreau să trăiesc”, însă care a murit la scurt timp după aceea.

Publicația britanică a aflat că legiștii și poliția din Marea Britanie l-au contactat pe Law în legătură cu faptul că otrava sa a fost utilizată în scop suicidar, însă acesta a continuat să o vândă.

Autoritățile canadiene îl cercetează în prezent pe Law după ce publicația britanică le-a spus despre site-ul său, care a fost scos din funcțiune în urma unei sesizări către companiile de tehnologie care îl găzduiesc.

În momentul în care a fost confruntat de un reporter într-un centru comercial de la periferia orașului canadian Toronto, unde livra un braț plin de pachete, Law a afirmat: „Nu particip la nimic, ci vând un produs".

Însă tatăl lui Parfett a afirmat: „Cred că se joacă de-a Dumnezeu. El furnizează cu bună știință o substanță pentru ca oamenii să se sinucidă și are un fel de plăcere perversă știind că o fac".

Au murit „mulți, mulți, mulți, mulți”

În Marea Britanie, Parfett, precum și Michael Dunham, în vârstă de 38 de ani, Neha Raju, în vârstă de 23 de ani, și un student de 21 de ani, au murit în ultimele 18 luni după ce au achiziționat produsul de la Law.

Legăturile lor cu el au fost reconstituite prin interviuri, anchete și rapoarte ale poliției. Există, de asemenea, până la trei decese care au legătură cu Law în SUA, inclusiv cel al lui Jones.

După ce un reporter sub acoperire i-a trimis un e-mail lui Law, acesta a stabilit o întâlnire pentru o „consultanță” și pentru a vorbi despre substanță.

Law a solicitat să fie sunat și a afirmat că „abia așteaptă” să vorbească. După puțin peste un minut de convorbire, a început să vorbească despre cum trebuie administrată otrava pentru a muri.

În timpul convorbirii telefonice de 28 de minute, Law a afirmat că britanicii sunt unii dintre cei mai „frecvenți cumpărători" ai săi. Fiind întrebat câte persoane din Marea Britanie au primit otrava, acesta a răspuns: „Cu sutele. Și toți au primit-o. Am avut mulți, mulți clienți din Marea Britanie care au cumpărat-o".

Mai mult decât atât, acesta a afirmat că au murit „mulți, mulți, mulți, mulți”. „Au murit oameni din Marea Britanie, din SUA, Canada și din alte părți ale lumii", a mărturisit el.

„O cale de scăpare”

Vorbind cu reporterul sub acoperire, Law a afirmat că și-a început afacerea după ce și-a văzut mama „suferind foarte mult" după un atac cerebral. În plus, Law a declarat că: „Tatăl meu este credincios și nu credea deloc în eutanasie.

A fost imobilizată la pat, nu putea să vorbească și a trebuit să o hrănească prin intermediul unui tub în stomac timp de peste șapte ani. Și asta a fost foarte dureros. Nu doar pentru familia ei, ci și foarte dureros pentru mine, care am fost martor.

Acesta este motivul pentru care am creat o cale de scăpare, astfel încât oamenii, dacă se află într-o astfel de împrejurare, să o poată realiza fie ei înșiși, fie altcineva".

Declarațiile sale despre mama sa nu au putut fi verificate. Un membru al familiei a afirmat că s-au înstrăinat de el de mai bine de un deceniu, precizând: „Chiar nu vreau să am nimic de-a face cu el”.

Law, un fost inginer aerospațial, are numeroase calificări, conform CV-ului său disponibil online, iar în 2004 a petrecut șase luni în Coventry, făcând parte din echipa care se ocupa de programul Boeing 7E7 pentru Dunlop Standard Aerospace.

Dar, în ciuda calificărilor și a experienței sale, cel mai recent a fost angajat ca bucătar la un hotel din Toronto. Conform surselor, acesta lucra acolo din anul 2016, după ce și-a dorit o „schimbare”. Hotelul a afirmat doar că nu era angajat.

„O altă ocupație”

În timpul convorbirii telefonice, Law a spus că a fost bucătar profesionist, inginer profesionist și director al unei firme de tehnologie. El a mai precizat că această afacerea a fost un „o altă ocupație pentru mine”.

În plus, a mai adăugat că: „Oamenii ar putea să nu considere că ceea ce fac eu este foarte benefic sau, de fapt, chiar criminal. Dar cred că este util pentru un grup mic, foarte restrâns de persoane care au cu adevărat nevoie de o astfel de cale, pentru că, pur și simplu, legile societății noastre nu permit acest lucru.

Nu suntem suficient de evoluați ca civilizație pentru a accepta moartea în mod deschis. Sper că sunt doar un pic mai deschis la minte", a mai adăugat el.

Law a spus că problema legalității este o zonă gri. De asemenea, a mai spus că: „Atâta timp cât nu spun că intenția este de a se sinucide, atunci este în regulă". El a adăugat că până la 95% dintre cumpărătorii săi au avut o „problemă gravă... de obicei legată de sănătate sau de bătrânețe".

Însă cea mai în vârstă persoană care a murit după ce a luat produsul său avea 38 de ani, cea mai tânără avea 17 ani, iar trei aveau 20 de ani.

Clienții plătesc puțin mai mult pentru un ambalaj simplu, fără numele sau logo-ul companiei sale.

Gary Cooper, în vârstă de 41 de ani, din Kendal, Cumbria, a murit în urmă cu un an după ce a ingerat o substanță expediată din Canada. Nici poliția, nici familia sa nu știu cine a trimis pachetul.

Law a mai afirmat că orice mesaje „pe care le-am schimbat" ar trebui „distruse" înainte de moarte, adăugând: „Puteți oricând să urmăriți aparatura și eu pot oricând să neg. În Marea Britanie, este chiar mai ușoară pentru mine ... trimiterea internațională. Guvernul britanic nu are nicio jurisdicție față de guvernul canadian".

„Nu mă vor aduce în Marea Britanie pentru asta. Este prea puțin", a mai spus el.

„Munca lui Dumnezeu”

Law a afirmat că substanța a venit „într-un pachet foarte discret”, un plic „cu o grosime de cel mult un sfert de centimetru” și care a trecut prin „aproape toate cutiile poștale".

Acesta l-a îndemnat pe reporterul sub acoperire să cumpere otrava. Law a mai adăugat: „Dacă va veni o zi, indiferent de motiv, ar putea fi un război în Europa sau orice altceva, cel puțin veți avea ceva la îndemână".

El a mărturisit că clienții i-au dat un feedback bun: „Ei spun adesea că fac munca lui Dumnezeu, ceea ce este într-adevăr mult prea mult. Sunt mult mai umil și mai modest decât atât".

Mai mult decât atât, acesta a avut și o ofertă pentru clienți și există un alt site web care oferă un cod de reducere de 10% pe site-ul său.

De asemenea, Law a administrat alte două site-uri web care păreau să vândă în mod deschis astfel de produse. Unul dintre site-urile lui Law conținea mărturii de la cei care au cumpărat produsele sale, iar un client spunea că a fost, probabil, ultimul ban pe care l-a cheltuit vreodată.

O altă mărturie îl numea pe Law o alternativă la Philip Nitschke, un fost medic australian și fondator al organizației pro-eutanasie Exit International.

Totuși, în momentul în care Law a fost confruntat în Mississauga, orașul situat pe malul lacului Ontario, pentru a-l întreba despre afacerea sa, tonul său a fost complet diferit.

Era îmbrăcat în pantaloni și o jachetă cu glugă de culoare închisă atunci când a fost abordat în fața oficiului poștal, care servește drept adresă de căsuță poștală pentru site-ul său.

„Nu fac nimic”

Acesta a venit la oficiul poștal cu o mașină argintie ruginită și avea mai multe pachete maro și albe. Ținând în mână două bilete loto, Law a afirmat că „vinde un produs” atunci când a fost întrebat dacă ajută la sinucidere.

Oamenii fac acest lucru, dar nu este treaba mea - este viața lor. Ei se sinucid. Eu nu fac nimic. Eu doar vând un produs. Nu ofer asistență. Este alegerea ta. Nu te forțez să cumperi nimic. Poate că ar trebui să opriți oamenii să cumpere cuțite și arme de foc", a afirmat el.

Bărbatul, care a fost inițial prietenos, i-a invitat pe reporteri să intre în mașină pentru o discuție, însă atitudinea sa s-a schimbat atunci când a fost rugat să explice de ce furnizează otravă persoanelor sinucigașe.

A încheiat brusc conversația și le-a spus reporterilor să iasă din mașina lui: „Sunteți în Marea Britanie, nu aveți jurisdicție aici. La revedere".

Este de competența poliției să investigheze vânzătorii de otravă. Însă autoritățile din Marea Britanie nu l-au acuzat pe Law de vreo infracțiune. Fiind întrebate dacă l-au reclamat pe Law autorităților canadiene sau dacă au făcut vreo legătură între el și alte sinucideri, autoritățile britanice au preferat să nu răspundă.

În urma morții lui Raju, care a avut loc în urmă cu un an, Law a afirmat poliției din Surrey că va înceta să mai vândă substanța „odată ce stocul se va epuiza”, însă a continuat să o comercializeze. Poliția din Surrey a afirmat că, la acel moment, nu era „cunoscut” ca făcând ceva ilegal.

Un purtător de cuvânt al poliției din Ontario a confirmat faptul că a fost demarată o anchetă în cazul lui Law.

Timothy Brennand, medicul legist pentru Greater Manchester West, a prezidat ultima anchetă dintr-o serie de alte anchete legate de otravă. 57 de persoane au murit după ce o firmă din sudul Angliei, care nu are legătură cu Law, a trimis otrava în Marea Britanie și Europa.

Nu au fost formulate acuzații penale împotriva firmei, deoarece proprietarii au fost convinși că au vândut-o oamenilor din motive legitime.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...