„Bucătarul lui Putin“ i-a pus gând rău guvernatorului Sankt-Petersburgului

„Bucătarul lui Putin“ i-a pus gând rău guvernatorului Sankt-Petersburgului

Evgheni Prigojin, zis și „bucătarul lui Putin“, dorește de multă vreme ca Aleksander Beglov să demisioneze din funcția de guvernator al Sankt-Petersburgului.

Evheni Prigojin a depus o plângere împotriva lui Beglov la procurorul geneal rus FOTO EPA EFE

Această animozitate a avut de-a face cu reticența lui Beglov de a-l contracta pe Prigojin în proiecte mari finanțate de stat în regiune. În trecut, Prigojin a încercat să-l preseze pe Beglov, încurajând investigații jurnalistice despre diferite deficiențe ale guvernatorului. Acum, Prigojin face ceva mai îndrăzneț: a depus o plângere împotriva lui Beglov la procurorul general rus, acuzându-l că a înființat o „asociație criminală”, scrie publicația rusă Meduza.io.

La 31 octombrie, serviciul de presă al Concord, compania de catering a lui Prigojin, care îi este adesea purtător de cuvânt, a publicat o declarație, în care Prigojin însuși spunea că trimisese Procurorului General al Federației Ruse o petiție prin care solicita o anchetă cu privire la posibilitatea înființării, de către guvernatorul A. D. Beglov, a unei asociații criminale pe teritoriul Sankt-Petersburgului în scopul jefuirii bugetului de stat și îmbogățirii funcționarilor corupți din cercul de putere al guvernatorului.

O sursă de la Kremlin care a vorbit cu Meduza sugerează că aceasta nu este doar o mutare întâmplătoare. Înainte de război, mijloacele lui Prigojin de a face presiuni asupra guvernatorului incomod se limitau la a întreține o presă inimică administrației lui Beglov. Războiul, însă, l-a ridicat pe Prigojin în ochii lui Putin, extinzându-i dramatic posibilitățile.

Una dintre sursele Meduza apropiate Kremlinului este convinsă că Prigojin intenționează să se răzbune pe Beglov și este hotărât să-l determine să demisioneze din postul de guvernator. O altă sursă detaliază acest lucru, subliniind că Prigojin cunoaște foarte bine regulile jocului politic rusesc și înțelege că influența sa este în creștere. Totuși, este devreme să vorbim despre o scindare la scară largă în cadrul elitelor Rusiei în general. În schimb, Prigojin pur și simplu poate să-i transmită lui Putin că „ceva merge foarte prost în orașul său natal”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia