Bucureștiul și 12 municipii mari vor avea zone cu acces auto restricționat

Bucureștiul și 12 municipii mari vor avea zone cu acces auto restricționat

Conform unui proiect de lege pentru dezvoltarea în România a unui sistem durabil de mobilitate urbană, care prevede și introducerea eșalonată a mijloacelor de transport în comun nepoluante, Bucureștiul și anumite municipii mari vor trebui să stabilească, în următorii ani, zone cu emisii scăzute.

„În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier și a îmbunătățirii calității aerului și sănătății populației se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisie, denumite în continuare ZNSE”, se arată în proiectul recent aprobat. Este vorba de zone delimitate de către autoritatățile publice locale în cadrul cărora se instituie restricţii și/sau taxe pentru accesul autovehiculelor, în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.

Zonele ZNSE vor fi instituite, în prima fază, în cel mult doi ani în București și în municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, care sunt considerate aglomerări urbane. Acestea vor putea fi zone la care se percep tarife de acces, caz în care adminstraţia publică locală trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul lor, dar și zone care au doar reguli de acces legate de norma de poluare a mașinii, de exemplu.

Metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum şi excepţiile aferente ZNSE vor trebui stabilite, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor, prin Hotărâre de Guvern, la propunerea ministerelor Mediului și Transporturilor.

Pe de altă parte, până cel târziu pe 31 decembrie 2025, municipiile reşedinţă de judeţ vor avea obligaţia să stabilească benzi dedicate transportului în comun, în baza prevederilor planului de mobilitate urbană durabilă pentru liniile de transport public „cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…