Budăi, despre Schengen: Ministrul Muncii din Austria m-a asigurat de susținerea sa și a președintelui Partidului Verzilor

Budăi, despre Schengen: Ministrul Muncii din Austria m-a asigurat de susținerea sa și a președintelui Partidului Verzilor

Ministrul Muncii a avut astăzi, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu omologul său austriac. În cadrul discuțiilor, acesta a fost asigurat de oficialul austriac de sprijinul său și a președintelui Partidului Verzilor privind aderarea României la Schengen.

Marius Budăi a avut o întrevedere cu omologul austriac FOTO: Facebook

„Am discutat astăzi, în cadrul unei bilaterale care a avut loc la Bruxelles, în marja Consiliului EPSCO, cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului din Austria, Johannes Rauch, despre accederea României în spațiul Schengen . Ministrul Johannes Rauch m-a asigurat de susținerea sa, dar și de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, președintele Partidului Verzilor”, a anunțat ministrul Marius Budăi, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, ministrul Muncii a precizat că în cadrul întâlnirii a fost abordată tema importanței lucrătorilor români din Austria și situația îngrijitoarelor românce.

Aderarea la Schengen așteaptă până cel puțin la toamnă

Premisele României pentru intrarea în Spațiul Schengen se mută, în scenariul optimist, pentru a doua jumătate a anului, după ce liderii de la București nu dau semne că au avansat în negocierile cu Austria, stat care se opune.

Pe ordinea de zi de joi a Consiliului JAI a fost tema Schengen, dar nu extinderea spațiului, ceea ce interesează România, ci aspecte legate de regimul vizelor și intrarea în funcțiune a Sistemului Schengen Consolidat, adică platforma de schimb de informații pentru controlul la frontierele externe. România a fost reprezentată de Lucian Bode, ministrul de Interne, care a precizat la sosirea la lucrări că țara noastră își menține obiectivul să intre în Schengen în acest an.

Europarlamentarii români nu prevăd înaintarea demersurilor pentru primirea României până în toamnă. Potrivit europarlamentarilor, trebuie așteptate rezultate finale ale alegerilor locale din Austria, iar preluarea președinției Consiliului European de către Spania, din iulie, aduce șanse mai mari, liderii de la Madrid declarând că susțin extinderea spațiului de liberă circulație european.

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat pentru „Adevărul” că, deși atât președinția suedeză, cât și Spania sprijină România privind accederea la spațiul Schengen, „în momentul de față toată lumea așteaptă alegerile locale de la finalul primăverii din Austria pentru a vedea dacă există din partea Guvernului austriac o schimbare de atitudine”. Următorul Consiliu JAI e pe 8 iunie. Așadar, din scurt după alegeri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”