Budapesta: Partidele maghiare din afara graniţelor „trebuie să reprezinte interesele maghiarilor care vor să prospere în patria lor''

Budapesta: Partidele maghiare din afara graniţelor „trebuie să reprezinte interesele maghiarilor care vor să prospere în patria lor''

Partidele maghiare din afara Ungariei trebuie să reprezinte interesele maghiarilor care doresc să prospere în patria lor, a declarat Janos Arpad Potapi , secretar de stat pentru comunităţile maghiare din afara ţării, transmite MTI, citată de Agerpres.

Janos Arpad Potapi. FOTO Facebook Janos Arpad Potapi

Declarațiile au fost făcute la o masă rotundă care a avut loc sâmbătă la Rijeka, în Croaţia.

Potapi a precizat că la masa rotundă s-a convenit că principala realizare a politicii comunitare naţionale din ultimii 13 ani a fost consolidarea comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic.

Europa Centrală, inclusiv maghiarii din Bazinul Carpatic, s-au confruntat cu o situaţie dificilă în urma pandemiei de COVID-19, a războiului ruso-ucrainean şi a sancţiunilor europene, „iar răspunsurile la provocări trebuie găsite împreună'', a spus secretarul de stat pentru comunităţile maghiare din afara ţării.

Oficialul de la Budapesta spune că toţi aceşti factori ar fi avut un efect mult mai grav dacă aceste comunităţi nu s-ar fi unit.

„Alegeri foarte importante”

Potrivit acestuia, datele recensământului indică faptul că populaţia maghiară este în scădere în toate regiunile de dincolo de graniţă, precum şi în Ungaria.

„Fără munca noastră, ratele (de deteriorare) ar fi fost mult mai mari'', a spus secretarul de stat ungar.

Potrivit acestuia, în tot Bazinul Carpatic, se apropie „alegeri foarte importante'', „şi trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că partidele maghiare au rezultate bune...''.

La eveniment au mai fost prezenți Kelemen Hunor , liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Istvan Pasztor de la Alianţa Maghiarilor din Voivodina (Serbia), Laszlo Brenzovics de la Alianţa Culturală a Maghiarilor din Subcarpaţi (Ucraina), Robert Jankovics de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din Croaţia, Orban Dusan din partea Comunităţii naţionale autonome maghiare din Pomurjee (Slovenia), precum şi un reprezentant al Partidului Comunitar Maghiar (Slovacia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?