Bugetul UE: Germania a mediat un compromis ce include o declaraţie suplimentară privind condiţionarea blocării fondurilor

Bugetul UE: Germania a mediat un compromis ce include o declaraţie suplimentară privind condiţionarea blocării fondurilor

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au ajuns la un acord asupra bugetului multianual al UE şi fondului de redresare post-COVID-19, ce totalizează 1.800 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Charles Michel, ceea ce pune capăt impasului apărut prin veto-ul exprimat în ultimele săptămâni de Polonia şi Ungaria, informează DPA.

''Acum putem să începem cu implementarea şi consolidarea economiilor noastre'', a scris Charles Michel pe Twitter, în timpul summitului de la Bruxelles, fără a dezvălui detaliile acordului.

Noul instrument permite blocarea fondurilor dacă se consideră că unele încălcări ale standardelor fundamentale, precum nerespectarea independenţei sistemului judiciar, ameninţă integritatea bugetară.

Preşedinţia germană a Consiliului UE ajunsese miercuri la un compromis cu Varşovia şi Budapesta, dar înaintea summitului început joi la Bruxelles nu era clar dacă toate ţările membre îl vor accepta.

Compromisul mediat de Germania a implicat o declaraţie suplimentară de înţelegere asupra modului în care va funcţiona noul instrument de condiţionare a acordării fondurilor europene. Potrivit unui proiect al declaraţiei, consultat de DPA, nu va fi luată nicio hotărâre de blocare a fondurilor înainte ca CJUE (Curtea de Justiţie a UE) să se pronunţe în cazul în care o ţară decide să conteste reglementare în cauză.

Declaraţia suplimentară încă are nevoie de undă verde din partea celorlalte 25 de state membre UE.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat compromisul drept o ''dublă victorie''. ''Pe de o parte, bugetul UE poate începe şi Polonia va primi 770 miliarde de zloţi (174 de milioane de euro) din el. Pe de altă parte, aceste fonduri sunt sigure întrucât mecanismul de condiţionare a fost limitat prin criterii foarte precise'', a spus Morawiecki, adăugând că acordul împiedică schimbarea ulterioară a regulilor, împotriva intereselor Poloniei.

La rândul său, Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al premierului ungar, a scris pe Twitter: ''Am câştigat. Într-o perioadă dificilă a cu pandemie şi criză economică, nu este timp de continuat dezbaterile ideologice şi politice care ne împiedică să acţionăm''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”