Buletinele cu cip ajung mai târziu la București. Anunțul Ministerului de Interne

Buletinele cu cip ajung mai târziu la București. Anunțul Ministerului de Interne

Noile buletine de identitate cu cip ar putea fi emise în București abia din luna septembrie, și nu în vară, cum a anunțat anterior ministrul de Interne Lucian Bode.

FOTO Inquam Photos

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a comunicat, la solicitarea hotnews.ro , stadiul în care se află proiectul de extindere la nivel național a noilor cărți electronice de identitate . Pentru lansarea noilor buletine cu cip, Compania Națională Imprimeria Națională a organizat două licitații majore de zeci de milioane de euro.

La 28 februarie 2023, Compania Națională Imprimeria Națională a finalizat procedura de achiziție publică pentru desemnarea furnizorului de cip-uri. A fost semnat acordul-cadru cu o valabilitate de 4 ani pentru o cantitate de 9 milioane de cip-uri. Estimăm livrarea primului lot de cip-uri în ultima decadă a lunii iulie. În intervalul martie-mai au fost desfășurate activități tehnice pentru stabilirea configurației noului tip de cip“, au declarat oficialii MAI.

Doar că aceste cipuri ar trebui să conțină și certificate digitale cu care cetățenii să se poată autentifica/identifica în sisteme informatice al MAI și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private. Aici sunt probleme. „Pentru un număr mare de cărți electronice de identitate, de ordinul milioanelor, este nevoie de o infrastructură capabilă să gestioneze un număr mare de certificate digitale. Ca ordin de mărime, trebuie luat în calcul că în momentul în care se vor deschide interfețele pentru servicii publice digitale și un posesor de CEI va utiliza pentru autentificare documentul de 10 ori/zi la un nivel de câteva milioane în circulație, presiunea pe această infrastructură va crește exponențial“, au declarat surse apropiate acestui proces, care au mai precizat că problema se va putea rezolva numai în vară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...