Bulgaria a decis să interzică exporturile de carburanți din petrol rusesc. Lukoil are acolo rafinăria care alimentează rețeaua de benzinării din România

Bulgaria a decis să interzică exporturile de carburanți din petrol rusesc. Lukoil are acolo rafinăria care alimentează rețeaua de benzinării din România

Bulgaria a decis să interzică exporturile de produse petroliere obținute din țiței importat din Rusia pe mare, începând cu 5 martie 2023. Interdicția se aplică exporturilor bulgare de produse petroliere către cumpărători dintr-un alt stat membru UE sau dintr-o țară terță, a anunțat cabinetul Guvernului interimar într-un comunicat de presă.

Bulgaria a decis să interzică exporturile de carburanți din petrol rusesc.

Vineri, Guvernul a aprobat, de asemenea, o derogare de la interdicția europeană privind importul sau transferul de țiței și produse petroliere transportate pe mare din Rusia. Derogarea a fost acordată Bulgariei de UE în iunie în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni adoptat de blocul comunitar. Aceasta va intra în vigoare pe 5 decembrie, dată la care va intra în vigoare embargoul UE asupra importurilor de țiței pe cale maritimă din Grecia, și va fi valabil până la sfârșitul anului 2024.

Lukoil operează în România a treia rafinărie din țară în termeni de capacitate, Petrotel Ploiești, dar și o rețea de peste 310 stații de distribuție la nivelul întregii țări. Lukoil nu prezintă date despre evoluția afacerilor lor din România, dar este clar că o parte din carburanții vânduți în rețeaua Lukoil din România, și nu numai, provine și din Bulgaria, de la Burgas, nu doar din rafinăria ploieșteană, scrie Economica.

În luna septembrie, când a fost întrebat despre viitorul rafinăriei din România în condițiile impunerii embargoului rusesc, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că Petrotel a găsit altă sursă de țiței.

Este evident că ne preocupă acest lucru. Ieri au fost discuții la Minister cu toți proprietarii de rafinării, și absolut toți, deci inclusiv Lukoil, ne-au transmis că au găsit sursă alternativă de țiței după data de 5 decembrie”, a afirmat atunci ministrul Energiei.

Pe de altă parte, în teorie, lipsa importurilor de carburanți din Bulgaria poate crește producția rafinăriei din Ploiești, pentru a se asigura măcar necesarul rețelei din România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?