Bulgaria a demarat procedura pentru concesionarea aeroportului din Sofia pe 35 de ani

Bulgaria a demarat procedura pentru concesionarea aeroportului din Sofia pe 35 de ani

Guvernul bulgar a lansat vineri o licitație pentru concesionarea Aeroportului din Sofia pe 35 de ani, cerând firmelor interesate să facă o plată inițială de 550 milioane leva (281 milioane de euro), informează Novinite.

Sursa foto: optransport.bg

Potrivit condițiilor publicate vineri pe pagina de Internet a Ministerul Transporturilor, firmele care doresc să participe la licitație trebuie să aibă o experiență de operator al unui aeroport internațional cu un trafic de cel puțin șase milioane de pasageri pe an, să dispună de echipamentul tehnic necesar și personalul calificat, să aibă experiență în construcția de infrastructuri aeroportuare și să ofere garanții de finanțare.

De asemenea, concesionarul va fi obligat să investească cel puțin 307 milioane leva pe perioada concesiunii pentru construirea unui nou terminal cu o capacitate anuală de trei milioane de pasageri. De asemenea, Guvernul de la Sofia vrea un comision anual de 9,96 milioane de leva pe întreaga durată a concesiunii.

Ministerul Transporturilor din Bulgaria precizează că termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 octombrie. Plata inițială și comisionul anual au o pondere de 55% în criteriile de selecție a ofertelor, urmate de planul de afaceri cu 25%, planul de investiții cu 15% și măsurile de securitate cu 5%.

Luna trecută, ministrul bulgar al Transporturilor, Ivailo Moskovski, estima că tranzacția de concesionare a aeroportului din Sofia ar urma să aducă 1,2 miliarde leva (695 milioane de dolari) la bugetul statului. Moskovski a mai spus atunci că operatorii aeroporturilor din Munchen, Frankfurt, Zurich, Lyon, Dublin și Heathrow (Londra), precum și o serie de companii din Qatar, Turcia și China, și-au manifestat deja interesul de a participa la licitația pentru concesionarea principalului aeroport din Bulgaria.

Aeroportul din Sofia are două terminale cu o capacitate anuală maximă de 4,4 milioane de pasageri. În 2015, traficul de pasageri pe aeroportul din Sofia a crescut cu 7% până la patru milioane de pasageri. Compania aeriană irlandeză Ryanair intenționează să deschidă o bază de operațiuni pe aeroportul Sofia.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”