Bulgaria a destructurat o rețea care transporta ilegal echipamente pentru unități rusești de elită angajate în Ucraina

Bulgaria a destructurat o rețea care transporta ilegal echipamente pentru unități rusești de elită angajate în Ucraina

Bulgaria a arestat 12 persoane de diferite naționalități într-o operațiune de destructurare a unei grupări criminale specializate în exporturi ilegale de echipamente militare pentru unități de elită ale invadatorilor ruși din Ucraina.

FOTO Shutterstock

Operațiunea privind destructurarea acestei rețele a fost efectuată în comun de Ministerul de Interne, Parchetul General și Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS), relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

Potrivit unor declarații publice făcute marți de șefii instituțiilor implicate în operațiunea de destructurare, cei 12 suspecți arestați colaborau într-o schemă ilegală de transfer de produse cu dublă utilizare - militară şi civilă - din Bulgaria în Rusia, eludând astfel sancţiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva regimului de la Moscova din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei. Începută anul trecut, această schemă a funcționat până luni, 9 octombrie, prin intermediul unei societăți comerciale înregistrate în Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria.

Societatea cu sediul în Plovdiv, situat în centrul țării vecine, procura materialele din ţări precum Marea Britanie, Elveţia, Serbia, Singapore şi Emiratele Arabe Unite (EAU), apoi le reambala în Bulgaria şi le trimitea în Rusia pe cale aeriană, de pe Aeroportul din Sofia. responsabil de logistica era unul dintre cetățenii ruși arestați.

Reţeaua infracţională exporta diverse echipamente, cum ar fi vizoare optice, binocluri, telemetre cu laser, staţii radio de aviaţie şi software-uri militare specializate.

Materialul ilegal trimis era destinat să consolideze unităţile speciale ruse angajate pe câmpul de luptă din Ucraina. Printre „posibilii destinatarii finali” menționați de șeful SANS figurează Rosgvardia (Garda Naţională a Federației Ruse), infanteria marină rusă, compania militară privată Wagner și Batalionul Ahmat, al liderului cecen Ramzan Kadîrov.

Potrivit procurorului general al Bulgariei, gruparea a acționat „în scopuri egoiste, pentru a face bani”.

Operaţiunea împotriva grupării infracționale a început în baza unor informații primite de SANS și a culminat luni cu arestarea unor suspecți pe Aeroportul din Sofia în timp ce încercau să fugă în Rusia. Celelalte arestări au fost efectuate în alte două oraşe din Bulgaria.

Rețeaua era alcătuită din șapte bulgari, trei ruși, un albanez și un belarus. Toți cei cinci cetățeni ruși au fost puși sub acuzare.

Mai multe probe materiale legate de activitatea grupului au fost confiscate la Plovdiv, Veliko Târnovo și Varna. Valoarea materialului confiscat este estimată la puțin peste două milioane de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat