Bulgaria amenință cu „contramăsuri” ca urmare a opoziției Olandei privind aderarea sa la Schengen

Bulgaria amenință cu „contramăsuri” ca urmare a opoziției Olandei privind aderarea sa la Schengen

Premierul bulgar Galab Donev a declarat luni că Olanda se opune ofertei Bulgariei de a adera la spațiul Schengen înainte de o reuniune a miniștrilor de interne din Europa care va avea loc săptămâna aceasta pentru a discuta această chestiune.

Premierul bulgar Galab Donev FOTO Profimedia

Bulgaria, Croația și România, toate state membre ale UE, doresc să adere la Schengen și au nevoie de sprijinul unanim al țărilor membre, la reuniunea din 8 decembrie.

Donev s-a referit la comentariile premierului olandez Mark Rutte, care și-a exprimat săptămâna trecută opoziția față de aderarea Bulgariei, potrivit agenției de presă ANP, invocând preocupări legate de o presupusă lipsă de reguli eficiente de combatere a corupției, potrivit Reuters.

Donev a declarat că Bulgaria a îndeplinit toate cerințele pentru a adera și că opoziția față de intrarea sa ar putea crea o divizare în cadrul UE. El a calificat îndoielile Olandei drept un „dublu standard”.

„În următoarele zile, guvernul va continua să lucreze activ cu partenerii săi pentru a asigura aderarea sa la spațiul Schengen”, a declarat el. „În același timp, în funcție de rezultat, guvernul este pregătit să ia în considerare răspunsul său, inclusiv să adopte contramăsuri.”

Austria a declarat că se opune extinderii spațiului Schengen în Bulgaria și România, invocând protecția frontierelor externe ale UE. Aceasta a declarat că numărul de sosiri de migranți care trec prin aceste țări ar trebui să scadă pentru ca ea să fie de acord.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că Bulgaria, România și Croația au făcut obiectul unor investigații amănunțite și că acestea îndeplinesc toate cerințele Schengen.

Toate rapoartele „arată clar că Bulgaria, România și Croația îndeplinesc în totalitate toate cerințele pentru a fi membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Și mă aștept ca acesta să fie rezultatul Consiliului de joi”, a declarat Johansson luni, la Bruxelles.

Cu toate acestea, președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat unui grup de ziare europene și publicat luni în cotidianul ceh Hospodarske Noviny, a declarat că atacurile cu rachete și drone ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene și riscurile unui nou val de refugiați din cauza războiului din această țară ar putea avea, de asemenea, un impact asupra dezbaterii.

„Eram mai optimist în urmă cu câteva luni în legătură cu acordul unanim al statelor europene cu intrarea Croației, României și Bulgariei”, a spus el. „Acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...