Bulgaria anunță ferm că nu va furniza armament Ucrainei!

Bulgaria anunță ferm că nu va furniza armament Ucrainei!

Nu redeschideți subiectul armelor pentru Ucraina, a declarat, ieri, premierul Bulgariei, Kiril Petkov. Se pare că nu va rezulta nimic din solicitarea ambasadorului ucrainean în Bulgaria de a furniza arme țării sale, cei mai mulți membri din coaliția de guvernare a Bulgariei amintind o decizie parlamentară care nu ar permite acest lucru, informează publicația Sofia Globe.

Ambasadorul Ucrainei în Bulgaria, Vitali Moskalenko, a trimis vineri o notă oficială Ministerului de Externe bulgar prin care cere furnizarea de arme Ucrainei - în special, armele din epoca sovietică pe care Bulgaria le are, iar Ucraina le poate folosi.

Solicitarea Ucrainei se referea, în mod deosebit, la obuziere și sisteme de rachete din perioada sovietică.

Ministerul de Externe a răspuns, pe 6 iunie spunând că a înaintat cererea „instituțiilor relevante”.

Premierul Bulgariei nu vrea ca subiectul livrării de armament către Ucraina să fie redeschis

Prim-ministrul Kiril Petkov a declarat, ieri, reporterilor că a existat o decizie parlamentară privind asistența militaro-tehnică pentru Ucraina și „vom adera la decizia Adunării Naționale”.

Pe 4 mai, Parlamentul Bulgariei a votat mandatarea guvernului pentru a implementa un pachet de măsuri destinat ajutorării Ucrainei, inclusiv repararea echipamentului militar ucrainean la fabricile bulgare. Propunerile, care ar fi dat Bulgariei un mandat clar de a furniza arme Ucrainei, au fost respinse.

Premierul a declarat ieri: „Nu cred că trebuie să redeschidem acest subiect la fiecare două săptămâni”.

„Cred că ceea ce am făcut până acum pentru Ucraina, la nivelul sprijinului pentru refugiați, la nivelul fondurilor pe care le-am investit până acum pentru ajutorul umanitar, că le vom repara echipamentele, care nu pot fi reparate altundeva – noi o va face în Bulgaria”, a spus Petkov.

„Am susținut toate măsurile când vine vorba de sancțiuni împotriva Rusiei. Cred că statul bulgar a făcut destule în această direcție și îi vom sprijini în continuare”, a declarat premierul Petkov.

„Bulgaria nu va exporta arme în Ucraina. Cazul este închis”

Liderul Partidului Socialist Bulgar și ministru al Economiei, Kornelia Ninova, a declarat pe 6 iunie: „Nu este nevoie ca Ministerul de Externe să trimită cererea Ucrainei către Ministerul Economiei și Industriei.”

„Adunarea Națională a decis – Bulgaria nu va exporta arme în Ucraina. Cazul este închis”, a spus Ninova.

Formațiunea ITN condusă de Slavi Trifonov a anunțat că există un acord între partenerii de coaliție, ca în cazul unei schimbări a ajutorului acordat Ucrainei, acest lucru să fie discutat de Parlament.

Al patrulea partener din coaliția de guvernare de la Sofia, Bulgaria Democrată, a fost singurul care s-a declarat în favoarea furnizării de armament Ucrainei.

„După cum știți, poziția Bulgariei Democrate, încă de la începutul conflictului, a inclus trimiterea de arme – ușoare, grele, orice se consideră necesar – așa că susținem luarea în considerare a acestei cereri, atât la nivel de Cabinet căruia i se adresează, iar dacă se decide, să fie transmis Adunării Naţionale”, a declarat deputatul Atanas Slavov pentru Televiziunea Naţională Bulgară.

Opoziţia GERB-UDF s-a exprimat în favoarea propunerii, în timp ce formațiunea pro-Kremlin – Vuzrazhdane - cel mai mic grup parlamentar, s-a opus, cerând expulzarea ambasadorului ucrainean.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia