Bulgaria: Atitudinea publică faţă de NATO este nuanţată, dar ideea ieşirii respinsă (director Gallup International)

Bulgaria: Atitudinea publică faţă de NATO este nuanţată, dar ideea ieşirii respinsă (director Gallup International)

Există nuanţe evidente în atitudinea publică faţă de NATO în Bulgaria, dar fără extreme sau dramatism, iar ideea unei ieşiri bulgare este pe larg respinsă, a declarat marţi la Sofia directorul Gallup Internaţional, Pârvan Simeonov, prezentând constatările unui sondaj la o discuţie în legătură cu pregătirea Sofiei pentru noile provocări de securitate, relatează agenţia BTA.

Forumul a fost organizat de Institutul Social Ivan Hadjiiski împreună cu Gallup International cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a aderării Bulgariei la Alianţă.

Încrederea în NATO este mai mică decât în UE, iar NATO evocă reacţii mai polarizate din cauza unor sentimente proruse care persistă, notează agenţia bulgară de presă.

Simeonov a declarat că respondenţilor sondajului li s-a pus "întrebarea provocatoare" dacă ar aproba ieşirea Bulgariei din Alianţă. 45% s-ar opune, 26% ar fi de acord şi restul sunt indecişi.

Sprijinul pentru forţele armate bulgare a crescut în ultimii ani, a notat Simeonov.

Elena Poptodorova, vicepreşedinta Asociaţiei Tratatului Atlantic şi fost ambasador bulgar în SUA, s-a declarat sceptică faţă de pregătirea Bulgariei de a face faţă noilor provocări de securitate, având în vedere situaţia internaţională complexă.

Poptodorova a susţinut că rivalităţile dintre ţări consumă resursele şi eforturile politice aproape la fel de mult ca ameninţările teroriste.

La rândul său, preşedintele Forumului de Securitate de la Sofia, Iordan Bojilov, a comentat că atitudinea faţă de NATO în rândul poporului bulgar a evoluat de la percepţia că este o organizaţie ostilă ână la a deveni membru. Cu toate acestea, din păcate, unele dintre vechile concepţii au rămas în mintea oamenilor.

El a spus că dezinformarea îndreptată împotriva NATO are mai multe obiective: să pună sub semnul întrebării legăturile transatlantice şi loialitatea statelor membre faţă de Alianţă, să stârnească NATO şi UE una împotriva celeilalte şi să sugereze că NATO este inferioară inamicilor săi tehnologic şi militar.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”