Bulgaria: Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare cu rivalii politici

Bulgaria: Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare cu rivalii politici

Partidul GERB (centru-dreapta) va încerca să poarte discuţii cu rivalii politici în tentativa de a forma un guvern după ce a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria.Declarația aparține liderului formaţiunii, Boiko Borisov, fost premier timp de trei mandate, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Partidul lui Boiko Borisov a câștigat alegerile parlamentare în Bulgaria FOTO EPA EFE

Borisov a mai afirmat că ar fi dispus să nu devină prim-ministru dacă aceasta ar fi condiţia pentru a se conveni o coaliţie funcţională.

Potrivit lui Borisov, un nou scrutin anticipat - după cele patru rânduri de alegeri din ultimii doi ani - nu ar produce rezultate diferite de cele de duminică. GERB a câştigat alegerile de la data 2 octombrie, cu 25,3% din voturi, dar se confruntă cu provocarea de a coagula o coaliţie într-un parlament fragmentat.

Partidul conservator s-a clasat pe primul loc

Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor publicate la ieşirea de la urne, însă ar putea avea probleme în a găsi parteneri pentru a guverna, informează AFP şi Reuters.

Partidul lui Borisov este creditat cu circa 25% din voturi, fiind urmat de formaţiunea rivalului său centrist Kiril Petkov, care ar fi întrunit 19% din voturi, conform Agerpres.

Bulgarii au fost chemați la urne pentru a patra oară în mai puțin de doi ani în timp ce sondajele recente arată că va fi un parlament fracturat, cu până la opt partide politice, dar în fruntea clasamentului sunt cele două partide care au făcut schimb de putere la alegerile precedente, potrivit Reuters.

Doi ani de instabilitate politică

Guvernul condus de Kiril Petkov, aflat în fruntea unui partid reformist, a fost înlăturat prin moţiune de cenzură în luna iunie, Executivul fiind condus în prezent de Galab Donev, consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială.

Bulgaria este afectată din vara lui 2020 de instabilitatea declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borisov, aflat pe atunci la putere aproape permanent din 2009.

Potrivit sondajelor, partidul GERB al lui Borisov, în vârstă de 63 de ani, care a câştigat cinci alegeri din 2009 până în aprilie anul trecut, este favorit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…