Bulgaria expulzează un diplomat rus pentru spionaj

Bulgaria expulzează un diplomat rus pentru spionaj

Ministerul de Externe bulgar i-a acordat vineri unui diplomat rus 72 de ore pentru a părăsi Bulgaria după ce procurorii au stabilit că din 2017 a fost implicat în activităţi de spionaj în această ţară, relatează Reuters şi AFP.

"Ministerul bulgar al Afacerilor Externe a declarat persona non grata un diplomat al ambasadei Rusia la Sofia şi i-a dat 72 de ore pentru a părăsi ţara din cauza activităţilor incompatibile cu statutul său diplomatic", a anunţat MAE bulgar într-un comunicat.


Un purtător de cuvânt al MAE bulgar a declarat că a informat ambasada Rusiei de la Sofia.

Într-un comunicat separat, procurorii au informat că diplomatul rus căuta informaţii militare sensibile, inclusiv privind numărul de militari americani desfăşuraţi în Bulgaria, stat membru NATO, în timpul exerciţiilor militare.

Potrivit agenţiei bulgare de ştiri BTA, scopul spionului ar fi fost să transmită informaţii, care reprezentau secret de stat, serviciului de informaţii militare de la Moscova. În acest scop, susţin procurorii, cetăţeanul rus a intrat în contact cu un cetăţean bulgar care are avea acces la respectivele informaţii clasificate. Cetăţeanului bulgar i s-au promis recompense financiare pentru a obţine informaţiile solicitate, notează BTA.

Ambasada Rusiei la Sofia a precizat vineri că expulzarea de către Bulgaria a unui diplomat rus este lipsită de temei şi că Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”