Bulgaria intră în Schengen la începutul anului viitor, România mai așteaptă

Bulgaria intră în Schengen la începutul anului viitor, România mai așteaptă

Bulgaria va face parte din Schengen cu frontierele aeriene la începutul anului viitor, a declarat liderul europarlamentarilor din PPE şi principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, la o întâlnire cu liderul Grupului Parlamentar al GERB şi vicepreşedinte al acestui partid, Ţvetan Ţvetanov, transmite publicația bulgară 24 Chasa, preluată de Rador.

 Weber şi Ţvetanov au dezbătut, la Bruxelles, aşteptata aderare a Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, începând de anul viitor, situaţia politică în Europa şi aşteptatele provocări din campania pentru zona euro, în anul 2019. Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen pe calea aerului, într-un interviu pentru ziarul 24 Chasa, la Helsinki, la câteva minute după ce a câştigat nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la Congresul PPE din data de 8 noiembrie, în capitala Finlandei.

Prin Ţvetanov, luni, Manfred Weber a salutat cabinetul lui Boiko Borisov pentru cel mai pozitiv raport de monitorizare al Comisiei Europene.

În schimb, accesul României în spațiul Schengen este blocat din cauza corupției. A spus-o cu subiect și predicat în luna iunie premierul Olandei, Mark Rutte. ”Pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante”, a spus el pe 11 iunie în Parlamentul European.

”Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquis-ul Schengen și într-adevăr au făcut eforturi mari… Dar o înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile de aderare”, a mai spus Rutte.

Reamintim că Olanda se opune aderării României la Schengen încă din 2011.

Anul acesta, România a avut cel mai critic raport MCV de la aderarea la Uniunea Europeană, cauzele fiind ofensiva împotriva independenței justiției și a luptei anticorupție declanșată de coaliția PSD-ALDE-UDMR.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?