Bulgaria o nominalizează pe eurodeputata Maria Gabriel pentru un post de comisar european

Bulgaria o nominalizează pe eurodeputata Maria Gabriel pentru un post de comisar european

Guvernul premierului Boiko Borisov a desemnat-o miercuri pe eurodeputata Maria Gabriel, membră a partidului conservator GERB, pentru a ocupa postul de comisar european revenit Bulgariei, în locul Kristalinei Gheorghieva, demisionată la începutul anului pentru o funcție la Banca Mondială, transmit Reuters și BTA.

''Grație calităților sale profesionale și experienței îndelungate în Parlamentul European, sunt convins că Maria Gabriel va aduce o contribuție importantă și valoroasă la activitatea Comisiei'', a declarat Borisov în scrisoarea de notificare, potrivit unui comunicat al guvernului de la Sofia.

Boiko Borisov a discutat vineri despre această nominalizare cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Portofoliul ce va fi ocupat de Maria Gabriel în colegiul comisarilor urmează să fie discutat de aceasta săptămâna viitoare în cadrul unei întâlniri cu Juncker.

Potrivit unor surse oficiale, bulgăroaica este avută în vedere pentru portofoliul economiei digitale, lăsat liber în ianuarie de Guenther Oettinger și preluat temporar de vicepreședintele Andrus Ansip.

Guvernul interimar bulgar, aflat în funcție între 27 ianuarie și 4 mai, a refuzat să nominalizeze un nou comisar european, precizând că această sarcină trebuie să revină executivului format după alegerile anticipate din luna martie.

Nominalizarea Mariei Gabriel survine cu mai puțin de șapte luni înainte ca Bulgaria să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Maria Gabriel, în vârstă de 37 de ani, deputată din 2009 în Parlamentul European, este vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE).

Kristalina Gheorghieva, care a candidat fără succes în septembrie la funcția de secretar general al ONU, a ocupat în Comisie portofoliul bugetului și resurselor umane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Alertă în lumea interlopă! Se pregătește răzbunarea morții lui Emi Pian, șeful clanului Duduienilor?