Bulgaria: Partidul GERB reununţă la formarea noului guvern; apare spectrul unor noi alegeri

Bulgaria: Partidul GERB reununţă la formarea noului guvern; apare spectrul unor noi alegeri

Partidul de centru-dreapta GERB, principala formaţiune politică din Bulgaria, a renunţat vineri la tentativa de a forma un nou guvern în urma alegerilor parlamentare, o decizie ce face să apară spectrul unui scrutin anticipat, transmite Reuters.

Deşi GERB s-a plasat pe primul loc în scrutinul de la 4 aprilie, nemulţumirea alegătorilor faţă de corupţia larg răspândită în cel mai sărac stat din Uniunea Europeană a lăsat partidul fără o majoritate în legislativ şi fără potenţiali aliaţi într-un parlament fragmentat.

Prim-ministrul desemnat Daniel Mitov şi-a depus mandatul acordat de preşedintele Rumen Radev după ce două formaţiuni al căror sprijin îl solicitase GERB au refuzat chiar şi să se întâlnească cu un partid pe care îl acuză că alimentează un climat de impunitate a oficialilor corupţi şi afaceriştilor cu conexiuni politice.

'Având în vedere această atitudine arogantă, nu are niciun rost', a spus premierul în exerciţiu şi liderul GERB, Boiko Borisov, într-o reuniune de partid înainte de returnarea mandatului.

Preşedintele Radev a declarat că nu se va grăbi să ceară partidului cu a doua cea numeroasă reprezentare în parlament, nou-înfiinţata formaţiune "Există un Astfel de Popor" (ITN, antisistem, a prezentatorului TV şi cântăreţului Slavi Trifonov), să încerce formarea unui nou guvern, lăsându-i mai mult timp pentru a-şi analiza opţiunile.

Partidul lui Trifonov nu şi-a dezvăluit planurile, indicând însă că ar putea să nu-şi asume încercarea de a forma un guvern, lipsindu-i o majoritate chiar dacă s-ar alia cu două forţe mai mici pe care le consideră potenţiali parteneri.

ITN a reiterat că nu va intra în nicio înţelegere cu partidele tradiţionale, precum GERB, Partidul Socialist sau Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi a etnicilor turci.

Dacă ITN nu va reuşi să formeze un guvern, preşedintele ar trebui să încredinţeze această misiune oricărei alte formaţiuni politice.

După un eventual al treilea eşec, preşedintele ar urma să dizolve parlamentul, să numească un guvern interimar şi să convoace noi alegeri în termen de două luni.

Incertitudinea politică prelungită ar putea afecta capacitatea Bulgariei de a accesa Fondul European de Redresare şi Rezilienţă, dotat cu 750 miliarde de euro, şi i-ar putea încetini pregătirile în vederea adoptării monedei euro în 2024, notează Reuters. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Da, sunt gay! Și suntem mulți în branșă” / Primul interpret de muzică populară care își recunoaște orient…

2 Culise din stomacul infectat al Poliției Române / Cine își asumă eliminarea „bubei” Despescu?

3 O franţuzoaică de 37 de ani, mamă a trei copii, s-a îndrăgostit nebuneşte de un puşti român de 14 ani. Cum s-a…

4 Așa o fi?

5 Mesajul unui medic psihiatru înainte de a muri de COVID-19. Mama sa, profesoară, a murit de aceeaşi boală cu o…