Bulgaria: Partidul GERB şi preşedintele în funcţie Radev conduc în intenţiile de vot înaintea alegerilor de pe 14 noiembrie (sondaj)

Bulgaria: Partidul GERB şi preşedintele în funcţie Radev conduc în intenţiile de vot înaintea alegerilor de pe 14 noiembrie (sondaj)

Partidul de centru-dreapta GERB din Bulgaria conduce în opţiunile electoratului înaintea celui de-al treilea rând de alegeri din acest an, ce vor avea loc pe 14 noiembrie, într-un context de criză politică prelungită, suprapusă peste un nou val epidemic şi o creştere a preţurilor la energie, indică un sondaj dat publicităţii sâmbătă, transmite Reuters.

Însă nici GERB, nici vreunul din celelalte cinci partide aşteptate să treacă pragul electoral nu va obţine o majoritate, ceea ce face probabile negocieri dure pentru formarea unei coaliţii care să guverneze.

Sondajul a fost realizat în intervalul 23-31 octombrie, pe un eşantion de 1.081 de persoane, de Institutul Gallup din Sofia.

GERB, partidul fostului premier Boiko Borisov, adună 24,1% din intenţiile de vot, după ce la alegerile din iulie obţinuse un scor de 23,5% şi se plasase pe locul secund, iar la cele din aprilie câştigase cu 26,1% din voturi.

Instabilitatea politică, îngrijorările legate de pandemie şi noul certificat sanitar obligatoriu în ţara din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinată, precum şi preţurile mari la energie au ajutat GERB să-şi mobilizeze structurile regionale şi să-şi păstreze susţinerea, explică analiştii.

Rivalul principal al GERB, Partidul Socialist, rămâne la o distanţă considerabilă, fiind creditat cu 15,6% din intenţiile de vot, în creştere totuşi faţă de scorul de 13,4% la scrutinul din iulie.

Un partid nou de centru şi anticorupţie, ''Continuăm Schimbarea'', înfiinţat de doi foşti miniştri interimari cu studii la Harvard, este plasat pe locul al treilea, cu 13,7% din opţiuni.

Noua formaţiune, despre care analiştii spun că are potenţial să-i unească pe oponenţii GERB, ar putea avea la urne un scor chiar mai ridicat, dat fiind că majoritatea alegătorilor nehotărâţi înclină să-i acorde votul, prognozează Institutul Gallup într-un comunicat.

Potrivit sondajului, partidul ITN, antisistem, plasat pe primul loc la alegerile din iulie cu un scor de 24,1%, a coborât vertiginos la doar 11,3% intenţii de vot, mulţi bulgari fiind dezamăgiţi de eşecul său anterior de a forma un guvern de coaliţie.

La scrutinul prezidenţial ce va avea loc la aceeaşi dată, preşedintele în funcţie Rumen Radev, un critic acerb al lui Borisov, este creditat cu 47,6% din opţiuni, sub pragul de 50% necesar pentru o victorie din primul tur.

Radev, sprijinit de socialişti, ITN şi partidul ''Continuăm Schimbarea'', îl va avea, cel mai probabil, ca rival în turul secund din 21 noiembrie pe rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gherdjikov, susţinut de GERB. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...