Bulgaria: Trei persoane reţinute, în urma unui incident violent după noi proteste anticorupţie

Bulgaria: Trei persoane reţinute, în urma unui incident violent după noi proteste anticorupţie

Trei persoane au fost reţinute luni seara la Sofia, în legătură cu un incident violent care s-a produs la manifestaţiile anticorupţie şi antiguvernamentale din Bulgaria care s-au desfăşurat pentru a 40-a zi consecutiv, au declarat marţi pentru EFE surse din Ministerul de Interne bulgar.

Potrivit estimărilor ministerului citat, circa o mie de persoane s-au strâns luni seara, cum deja a devenit o obişnuinţă, în piaţa centrală din Sofia, unde se află sediile Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei.

După ce protestatarii au aruncat cu ouă şi roşii în sediul guvernului, mai mulţi manifestanţi au pornit în marş pe străzile adiacente şi, pentru că au blocat traficul într-o intersecţie, mai multe maşini au rămas izolate, între ele şi autoturismul unei femei însoţită de doi minori, al cărei vehicul a fost vandalizat atunci când femeia a încercat să-şi croiască drum printre manifestanţi.

''Poliţia a primit un apel în care se spunea că o familie cu doi copii minori, de 2 şi 9 ani, sunt victimele unui atac din partea unor persoane care au blocat ilegal intersecţia din faţa Ambasadei României. Maşina cu care călătoreau, condusă de o femeie de 44 de ani, a fost înconjurată de persoane agresive care i-au spart geamurile şi farurile'', au explicat sursele pentru EFE.

Nimeni nu a fost rănit în incident, potrivit poliţiei, care s-a deplasat imediat la faţa locului şi a reuşit să evacueze persoanele aflate în automobil.

Din 9 iulie, mii de oameni cer pe străzile din Sofia şi din alte oraşe bulgare demisia guvernului condus de premierul populist Boiko Borisov, precum şi pe cea a procurorului-general Ivan Gheşev, pe care îi acuză de corupţie şi că servesc interesele unor oligarhi influenţi.

Într-o evidentă încercare de a calma spiritele, Borisov a anunţat vinerea trecută că este dispus să renunţe la funcţie, dar doar după startul unui proces de reformare a Constituţiei şi a puterii judiciare. Proiectul de lege pentru începerea respectivei proceduri a fost predat luni de către partidul de guvernământ GERB (conservator, al premierului Borisov) conducerii Parlamentului, cu scopul de a fi dezbătut după vacanţa de vară, în contextul în care legislativul bulgar urmează să-şi reia şedinţele din septembrie.

Totuşi, gestul lui Boiko Borisov nu a reuşit să-i convingă pe manifestanţi, care văd în el o stratagemă pentru a mai câştiga timp.

La rândul său, preşedintele bulgar Rumen Radev, apropiat Partidului Social-Democrat (de opoziţie), a apărut luni la un protest care a avut loc în oraşul Varna, unde a reiterat apelurile la demisia guvernului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…