Bulgarii, bă!/Bulgaria a devenit producător de drone kamikaze!

Bulgarii, bă!/Bulgaria a devenit producător de drone kamikaze!

Compania bulgară Hades Defence Systems se așteaptă să primească o comandă importantă la mijlocul anului 2024 pentru noul său vehicul aerian fără pilot (UAV) NEM-600, conceput pentru a ataca o gamă largă de ținte blindate.

După cum a declarat Georgio Markov, manager în cadrul Hades, pentru EDR On-Line la a expoziţia internaţională de tehnică militară UMEX 2024, toate testele pentru NEM-600 (Nemesis) au fost finalizate, iar producția de serie este planificată să înceapă în iunie conform unui contract încheiat cu unul dintre clienţii companiei, al cărui nume nu a fost dezvăluit. De asemenea, potrivit lui Markov, compania negociază furnizarea noului său UAV cu o serie de alți potențiali clienți.

Avionul fără pilot NEM-600 poate fi lansat de pe o catapultă și este utilizat ca dronă kamikaze. De asemenea, NEM-600 poate decola și ateriză pe piste cu ajutorul unui tren de aterizare retractabil cu trei roți.

Drona kamikaze Nemesis este echipată cu un focos cumulativ în partea din față și este capabilă să penetreze până la 800 mm de blindaj. Potrivit companiei bulgare Hades Defence Systems, această dronă poate fi utilizată pentru o serie de misiuni, inclusiv cele planificate în zonele urbane, precum și indiferent de condițiile meteorologice. Precizia de lovire este sub 1,5 metri, ceea ce garantează reducerea la minimum a pagubelor colaterale atunci când lovește o țintă.

NEM-600 are o anvergură a aripilor de 3,5 metri, fiind disponibilă și o versiune cu o anvergură de 2,5 metri. Cu o viteză maximă de 450 km/h, o altitudine maximă de zbor de 6.000 de metri, o rază de comunicare de 50 km și o rază de zbor de 70 km, Nemesis este potrivită pentru operațiuni tactice cu rază scurtă de acțiune și pentru distrugerea țintelor strategice.

Capabilități cum ar fi planarea în apropierea țintei, traiectorii de zbor prestabilite, pilotul automat și zborul controlat fac din NEM-600 un sistem versatil și ușor de utilizat.

Drona este capabilă să zboare la mare viteză la o altitudine extrem de joasă, în timp ce ocolește anumite zone desemnate, ceea ce face ca aceasta să nu fie detectată de radarele inamice. Fuzelajul compact - realizat în întregime din material radioabsorbant - și utilizarea de materiale termoizolante pentru toate componentele metalice și electronice interne, contribuie la reducerea semnăturii sale radar.

La UMEX-2024, Hades Defence Systems a prezentat, de asemenea, seria PENV de UAV-uri cu decolare și aterizare verticală (VTOL), concepute pentru a efectua misiuni de recunoaștere pe distanțe scurte și medii.

Potrivit lui Markov, dronele PENV-250/350 pot fi utilizate pentru monitorizarea pe uscat și pe mare, putând fi folosite, de exemplu, de către unitățile gărzilor de coastă.

UAV-urile din seria PENV sunt alimentate de un motor electric, asigurând o autonomie de 2-3 ore. În același timp, UAV-ul poate fi adaptat pentru a utiliza un motor hibrid cu combustie internă, ceea ce mărește durata de funcționare la 6-8 ore. Autonomia de zbor a modelului PENV-250 este de 320 km (PENV-450 - 420 km), altitudinea de zbor este de 5.000 de metri (6.000 de metri), greutatea sarcinii utile fiind de 3 kg (5 kg).

UAV-urile din seria PENV sunt echipate cu o cameră optoelectronică/infraroșu rezistentă la apă și praf, permițând operarea atât ziua, cât și noaptea. Potrivit lui Markov, Hades livrează dronele din seria PENV unui număr mare de utilizatori din întreaga lume.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?