Bulibășeală/Miniștrii Guvernului Orban își pasează responsabilitatea în legătură cu înghesuiala de la aeroportul din Cluj

Bulibășeală/Miniștrii Guvernului Orban își pasează responsabilitatea în legătură cu înghesuiala de la aeroportul din Cluj

Miniștrii Guvernului Orban își pasează responsabilitatea în legătură cu înghesuiala de la aeroportul din Cluj: Premierul cere capul managerului aeroportului, ministrul Transporturilor spune că instituțiile statului nu s-au implicat, ministrul de Interne arată cu degetul spre organizarea deficitară a zborurilor.

Aglomerația de la aeroportul din Cluj-Napoca a constituit prilejul unui schimb de replici între premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, Lucioan Bode, și ministrul de Interne, Marcel Vela, în debutul ședinței de guvern, fiecare încercând să paseze responsabilitatea și să arate cu degetul anumiți vinovați.

Astfel, Ludovic Orban l-a criticat extrem de dur pe managerul aeroportului, cerând o anchetă ”fără milă”, în vreme de Lucian Bode a susținut că organizarea în interiorul aeroportului a fost conform regulilor, dar că, din cauză că alte instituții ale statului nu s-au implicat, s-a creat îmbulzeală în parcare.

La rândul său, Marcel Vela, a spus că înghesuiala a fost cauzată de organizarea deficitară a zborurilor de către cei responsabili – Autpritatea aeronautică, Romatsa și Consiliul Județean.

”Poate închideți Aeroportul Cluj, domnule ministru, după ce am văzut azi la televizor. Este inadmisibil. Am vorbit cu Consiliul Județean, au avut două tentative de schimbare a acestui manager care au fost oprite de instanță dar eu cred că trebuie să luăm toate măsurile posibile. Aici Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem să-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecție. Am solicitat și prefectului, personal, să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la Aeroportul Cluj. Mă interesează ca, în cazul în care mai sunt astfel de curse, ele trebuie să fie notificate din timp, autoritățile locale trebuie informate din timp și trebuie să dispună conducerii aeroportului și firmelor care asigură transportul. Românilor care pleacă la munci sezoniere respectarea tuturor condițiilor din ordonanțele militare”, i-a spus Ludovic Orban ministrului Transporturilor, Lucian Bode.

Acesta i-a replicat că regulile din interiorul aeroportului au fost respectate.

”Este inadmisibil ce s-a întâmplat azi la Cluj. Din păcate, s-a ajuns la situația în care instituțiile statului nu s-au implicat. Este un lanț de nereguli. Este inadmisibil cum firme de recrutare personal au adus 1.500 de oameni, i-au lăsat în parcarea aeroportului, care aparține de o firmă privată. Dacă vă uitați pe imagini, în interiorul aeroportului procesarea acelor 1.500 de oameni s-a făcut regulamentar, cu păstrarea distanței, dar 1.500 de oameni într-o parcare, unul lângă celălalt, este inadmisibil. Din păcate aceste imagini au făcut înconjurul lumii. Am cerut modificarea prin următoarea Ordonanță militară, astfel încât instituțiile statului român să aibă controlul pe tot ce înseamnă programarea acestor zboruri. Regulile din interiorul aeroportului au fost respectate, ceea ce s-a întâmplat total în afara regulilor s-a întâmplat în parcarea aeroportului”, a susținut Bode.

”Trebuie făcută o anchetă fără milă, asta este ideea de bază. Trebuie penalizați toți cei responsabili pentru dezastru”, a precizat șeful guvernului.

La rândul său, ministrul de Interne a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dar a atras atenția că este prematur să se vorbească despre vinovăția unuia sau altuia.

”Agențiile de recrutare au venit în parcare cu oamenii din cauza organizării proaste a orarului de zbor. Și vă dau un exemplu: în această după-amiază au fost organizate 12 curse aeriene. Sunt cazuri, la 14:30, două curse. În concluzie, reprezentanții Autorității aeronautice, Romatsa și Aeroportul din Cluj, au organizat deficitar aceste zboruri, aducând în zona de proximitate a aeroportului viitorii pasageri la aceleași ore, motiv pentru care, în urma anchetei din dosarul penal, vom exprima un punct de vedere oficial”, a precizat Vela.

Inspectoratul General al Poliției Române (IPGR) a anunțat, joi, deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după apariția în spațiul public a imaginilor de la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” din Cluj. Circa 2000 de oameni se înghesuiau, la prânz, în parcarea din fața aeroportului din Cluj, și se pregătesc să plece în Germania la munci agricole sezoniere.

Aceeași bulibășeală și la nivel local

Aproape 2.000 de oameni din județe din Transilvania și Moldova care vor să plece la muncă în agricultură în Germania au fost aduși cu autocarele de către o firmă de recrutare joi dimineață, pe Aeroportul din Cluj, de unde au fost programate în cursul zilei 12 curse charter.



În imaginile video apărute în presa locală se poate vedea cum oamenii stau înghesuiți, la cozi imense, în parcarea aeroportului.

Directorul Aeroportului, David Ciceo, dă vina pe autoritățile județene că nu au luat măsuri. El spune că a solicitat de mai multe ori prefectului și Consiliului Județean să dezinfecteze parcarea, care este un "focar de infecție", și că nu s-au luat măsuri. Ciceo mai susține că situația a fost cauzată de firma privată care administrează parcarea și care "a fost depășită de situație".

Reprezentanții Consiliului Județean și prefectul de Cluj susțin că nu au nicio responsabilitate și că au aflat abia astăzi despre aceste zboruri, după ce au văzut imagini la televizor.

"Văd că nici în această situație declarațiile politice nu încetează. Despre aceste zboruri, organizate cu mai mult timp în urmă, conducerea aeroportului nu a spus nimic, nu a anunțat pe nimeni. Nici pe prefect, care conduce comitetul Județean pentru Situații de Urgență, nici DSP, nici măcar Consiliul Județean. CJ nu are nicio atribuție în a aproba planurile de zbor. Noi am fost sesizați când lucrurile au scăpat de sub control. Găsesc o scuză penibilă că CJ trebuia să dezinfecteze parcarea. Păi ne-a anunțat cineva?", a declarat la Digi 24 purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Valentin Jucan.

El susține că reprezentanții aeroportului sunt singurii responsabili pentru situație și cere demiterea sau demisia directorului: "Sunt mandatat să cer ca instituțiile abilitate să facă anchete, iar directorul aeroportului să fie demis sau să își dea demisia".

Prefectul a trimis jandarmii și Poliția să îi "disperseze" pe oameni

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a declarat pentru HotNews.ro că la acestă oră situația pe aeroport nu mai este aceeași, pentru că la fața locului au mers aproximativ 50 de jandarmi și polițiști care "i-au dispersat pe oameni în afara terminalului" și "i-au informat să păstreze distanța".

El spune că a fost o "situație nefericită" și o "deficiență de organizare" pornită de la firma de recrutare din Germania care a gestionat tot - de la contracte de muncă, până la transportul oamenilor la aeroport.

"Firma nu a respectat orele de zbor așa cum fuseseră stabilite cu operatorul privat, în sensul că i-a adus pe oameni la grămadă la aeroport, ci nu la orele indicate, astfel că s-a creat această situație nefericită. Noi nu am fost informați despre aceste zboruri. Când am fost anunțați, am trimis forte de ordine, jandarmi și politie, pentru a dispersa oamenii în afara terminalului aeroportului (...) Am încercat să facem ceva în aceste condiții, în care nu a fost o situație programată", a afirmat prefectul de Cluj.

El a mai spus că Poliția Cluj a deschis o anchetă penală pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în cazul firmei de recrutare, care este din Germania, și încearcă să stabilească dacă există și o firmă intermediar din România.

Întrebat cum s-a ajuns totuși în aceste situație, în care autoritățile să nu știe despre aceste plecări cu număr mare de oameni în Germania, prefectul a spus că nu își poate explica și că "se vor face anchete și se vor stabili sancțiuni".

Noi zboruri cu oameni la muncă în Germania, și sâmbătă și duminică

Noi zboruri spre Germania cu oameni care vor să meargă la muncă în agricultură sunt programate și sâmbătă și duminică de pe Aeroportul Cluj.

"Sâmbătă și duminică este programat un număr mai mic de zboruri spre Germania, nu știu exact cât, dar atunci vom lua măsuri. Știm despre aceste zboruri și acum putem lua măsuri înainte pentru a nu mai ajunge la o astfel de situație nefericită", a adăugat prefectul de Cluj.

Dosar penal deschis pentru zădărnicirea combaterii bolilor

„Urmare a imaginilor şi informaţiilor apărute în spaţiul public privind situaţia de pe Aeroportul Internaţional 'Avram Iancu' Cluj, vă informăm că la nivelul S.R.P.T. Cluj Napoca a fost deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 352 Cod Penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. În cursul zilei de astăzi, poliţiştii din cadrul S.R.P.T. Cluj Napoca, în temeiul art. 292 Cod de Procedură Penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 Cod Penal, în cauza privind situaţia persoanelor aflate în cursul acestei dimineţi pe Aeroportul Internaţional 'Avram Iancu' Cluj. Cauza se află sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca”, se arată într-o informare a IPJ Cluj.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”