Bursele de merit se vor acorda în funcție de un prag de medie, de anul viitor

Bursele de merit se vor acorda în funcție de un prag de medie, de anul viitor

Ligia Deca, Ministrul Educației, a anunțat că din noul an școlar, 2024-2025, va fi introdus un prag de medie de 9,50 pentru bursa de merit. De asemenea, acest tip de bursă va depinde și de numărul de absențe. Va apărea și bursa de reziliență.

Ligia Deca anunță noi schimbări în acordarea bursei de merit - Foto Arhiva

După situațiile în care elevi cu medii sub 5 au primit burse de merit, Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis că va fi introdusă o bursă de reziliență, acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare, iar bursa de merit va fi acordată elevilor cu medii peste 9,50, într-un interviu pentru Știrile Pro Tv .

Numeroase controverse au apărut după ce elevi cu medii de 2, 3, 4 sau 5 au primit bursă de merit în acest an școlar pentru că sunt printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare.

Și noile tipuri de burse anunțate pentru viitorul an școlar vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase.

O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a afirmat Ligia Deca, potrivit sursei citate.

Astfel, din următorul an școlar, actualele burse de merit se vor împărți în burse de reziliență și burse de merit.

Asta înseamnă ca ceea ce avem acum - 30% dintre copii primesc bursă de merit,- să fie separat în două categorii: bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit. Și atunci să mergem pe o concursuri, olimpiade plus (medii) peste 9,50, adică copiii cu rezultate foarte bune și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, a celor mai buni copii din fiecare clasă.”, explică ministra Educației.

Dacă pragul pentru bursele de merit este de 9,50, cel pentru bursele de reziliență ar urma să fie media 7, potrivit portalului Edupedu.

Valoarea bursei de merit este de 450 de lei din anul școlar 2023-2024, anterior pentru acest tip de bursă elevii primeau 200 de lei.

O altă modificare ar fi condiționarea acestui tip de bursă de numărul absențelor, lucru care lipsește din metodologia din acest an.

Ligia Deca explică necesitatea unor schimbări în acordarea burselor: „Ceea ce ne spun și testele PISA este că trebuie să avem o distribuție mai echitabilă a stimulentelor de tip bursă. Acest lucru înseamnă că nu pot fi licee unde toți copiii au bursă, pentru că toți copiii aveau peste media de bursă sau participau la concursuri și olimpiade și alte licee în care nimeni nu ia bursă. Atunci am gândit un sistem în care să-i premiem pe cei care depun un efort să fie cei mai buni din clasă, din fiecare clasă, în fiecare școală, cu rezultatele aferente. Ambele tipuri de bursă să însemne că nu ai absențe, adică se introduce condiția de absențe. Până acum era cu media la purtare, dar având în vedere că media la purtare se acordă la sfârșit de an, avem nevoie de o condiție suplimentară și de asemenea ne gândim și la un prag de medie pentru această bursă de reziliență, cea acordată copiilor celor mai buni din clasă, în procentul de 30%, minus cei care au bursă de merit.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat