Buzău: Cireșele de mai și caisele, compromise în proporție de 70%

Buzău: Cireșele de mai și caisele, compromise în proporție de 70%

Pomicultorii buzoieni înregistrează pierderi în proporție de peste 50% la toate soiurile timpurii de pomi fructiferi din cauza temperaturilor scăzute și a brumei căzute în urmă cu două săptămâni. Cireșele de mai și caisele sunt compromise într-un procent de aproape 70 de procente, spun specialiștii.

'Consumatorii trebuie să-și ia adio de la cireșele de mai, anul acesta în zona Subcarpaților de Curbură nu vom avea practic acest mult așteptat fruct, căci în urmă cu circa două săptămâni, exact în timpul înfloritului, au fost temperaturi nocturne de minus 4, minus 5 grade Celsius, însoțite de brume groase, iar pierderile sunt consistente', a declarat pentru AGERPRES consilierul Eugeniu Caloian de la Direcția pentru Agricultură a Județului Buzău.

La rândul său, directorul Pepinierei 'Istrița', Petre Grivu, a declarat pentru AGERPRES că 'tot ce a fost înflorit la acea dată a fost compromis, practic soiurile timpurii sunt afectate în proporție de cel puțin 50 la sută, la cireșul de mai, cais și chiar piersic pierderile se apropie de 70 la sută'.

Potrivit sursei citate, 'specialiștii așteaptă finalizarea înfloritului pentru a stabili cu exactitate procentul de pierderi și la celelalte soiuri mult mai tardive care nu înfloriseră în perioada temperaturilor negative'.

În județul Buzău se află câteva mii de hectare de plantații pomicole, dintre care o mare parte în curțile și grădinile din zona rurală.

AGERPRES(A—autor: Dorin Ivan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...