Buzău: Cireșele de mai și caisele, compromise în proporție de 70%

Pomicultorii buzoieni înregistrează pierderi în proporție de peste 50% la toate soiurile timpurii de pomi fructiferi din cauza temperaturilor scăzute și a brumei căzute în urmă cu două săptămâni. Cireșele de mai și caisele sunt compromise într-un procent de aproape 70 de procente, spun specialiștii.

'Consumatorii trebuie să-și ia adio de la cireșele de mai, anul acesta în zona Subcarpaților de Curbură nu vom avea practic acest mult așteptat fruct, căci în urmă cu circa două săptămâni, exact în timpul înfloritului, au fost temperaturi nocturne de minus 4, minus 5 grade Celsius, însoțite de brume groase, iar pierderile sunt consistente', a declarat pentru AGERPRES consilierul Eugeniu Caloian de la Direcția pentru Agricultură a Județului Buzău.

La rândul său, directorul Pepinierei 'Istrița', Petre Grivu, a declarat pentru AGERPRES că 'tot ce a fost înflorit la acea dată a fost compromis, practic soiurile timpurii sunt afectate în proporție de cel puțin 50 la sută, la cireșul de mai, cais și chiar piersic pierderile se apropie de 70 la sută'.

Potrivit sursei citate, 'specialiștii așteaptă finalizarea înfloritului pentru a stabili cu exactitate procentul de pierderi și la celelalte soiuri mult mai tardive care nu înfloriseră în perioada temperaturilor negative'.

În județul Buzău se află câteva mii de hectare de plantații pomicole, dintre care o mare parte în curțile și grădinile din zona rurală.

AGERPRES(A—autor: Dorin Ivan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

3 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

4 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

5 Minciunile Chinei ies la iveală! Priviți, doar la Wuhan numărul urnelor funerare este cel puțin dublu față de …

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru