„Căderea” Bahmut, salutată cu entuziasm de rusofilii României/Ruși care se pricep, mult mai sceptici...

„Căderea” Bahmut, salutată cu entuziasm de rusofilii României/Ruși care se pricep, mult mai sceptici...

„Căderea” Bahmut, salutată cu entuziasm de rusofilii României/Ruși care se pricep, mult mai sceptici...

Robert Turcescu s-a grăbit să scrie pe contul său de Facebook: „Bahmut Kaput!“, scrie ziaristii.com .

Contrat foarte dur de sute de oameni care i-au răspuns la postare, Turcescu a revenit sâmbătă seara cu o completare: „Later Edit pentru tembeli: nici nu mă bucur, nici nu vărs lacrimi. Când am pus postarea era o știre de ultimă oră, ziceam că poate unora care fac rezumate le-a scăpat. Mulți tâmpiți pe lumea asta… Iar pentru cei care mi-au sugerat să scriu kaputt, cu doi de t, le spun că nu e cazul“.

Un alt entuziast al „marii victorii“ reușite de ruși este conspiraționistul Răzvan Constantinescu, cel care în pandemie lupta cu „dictatura medicală“, masca și vaccinurile. Fericit, acesta a scris: „Tancurile Leopard s-au scăpat în blană“. Alături, așa cum se cuvine, un link către un site conspiraționisto-rusofil: Activenews.ro. Postarea este manipulatoare și mincinoasă, pentru că în Bahmut n-au ajuns niciodată să lupte tancuri Leopard livrate de țările europene.

Astfel de efuziuni sentimentale s-au putut întâlni și la alți susținători ai Rusiei în România. Ion Cristoiu, pe un ton afectat, a anunțat căderea Bahmutului și ne-a recomandat cu căldură să citim un site rusofil în limba română, „pentru că așa mai aflăm și noi punctul de vedere rusesc, altfel toate site-urile, toate blogurile, toate televiziunile din România mint cu nerușinare, ducând o propagandă de război care ascunde adevărul“.

Dincolo de ocuparea Bahmutului de către trupele rusești, după lupte începute în august anul trecut și care au dus la pierderea a 70.000 de combatanți din armata Moscovei, există chiar mărturiile luptătorilor care au supraviețuit. Într-o postare pe Telegram, preluată și pe Twitter, unul dintre mercenarii Wagner povestește, în timp ce se plimbă prin ruinele orașului cucerit, că Bahmut a fost ocupat cu costul a zeci de mii de oameni dintre trupele de elită ale Rusiei, că orașul e distrus până la temelie și că n-a meritat un asemenea sacrificiu pentru armata rusească, iar capturarea localității e nimic altceva decât o victorie pentru propagandă.

A doua zi după ce Putin a ieșit să anunțe capturarea Bahmutului, generalul Oleksandr Sirskii, comandantul forțelor de uscat ale armatei Ucrainene, a declarat că trupele sale vor reuși în curând să încercuiască orașul abia cucerit.

Situația din această zonă rămâne mai departe neclară, pentru că Evgheni Prigojin, oligarhul care deține trupele Wagner, a spus în declarația sa privind ocuparea orașului, că mercenarii săi se vor retrage de acolo începând cu 26 mai. Asta înseamnă că în loc trebuie aduse trupe regulate rusești.

Nici Igor Girkin, ofițerul FSB cunoscut sub numele de Igor Strelkov în perioada când comanda milițiile separatiste din Donbass, nu pare extaziat de succes. El a postat pe contul său de Telegram o analiză în care spune că bătălia pentru Bahmut nu era necesară și s-a dovedit a la Pirus, că toate forțele Rusiei sunt acum epuziate în încercarea de a livra o victorie pentru propagandă. Ucraina e acum, spune Girkin, în poziția de a da mai multe lovituri acolo unde dorește și va întâlni, cel mai probabil, o slabă rezistență rusească.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...