Căderea în dizgrație a unui „star în ascensiune“ al Chinei. A încălcat Qin Gang disciplina de partid?

Căderea în dizgrație a unui „star în ascensiune“ al Chinei. A încălcat Qin Gang disciplina de partid?

Una dintre cele mai vizibile figuri din guvernul chinez, o stea în ascensiune care fusese catapultată în rolul de ministru de externe de către Xi Jinping însuși, a fost înlăturată.

Qin Gang a fost înlăturat din funcția de Ministru de Externe Foto EPA EFE

Anunțul pierderii postului de către Qin Gang a fost o veste importantă, dar a fost dat, ca de obicei, fără fanfară și cu puține detalii, scrie bbc.com.

Doar câteva propoziții ale agenției de știri Xinhua, care au fost apoi citite în cadrul principalului program de știri de seară de la televiziune, au marcat sfârșitul dramatic al perioadei în care Qin a fost imaginea publică globală a Chinei, la doar jumătate de an de la numirea sa.

În urmă cu aproximativ o lună, el dispăruse de la îndatoririle sale obișnuite, iar motivul oficial al absenței sale a fost o problemă de sănătate.

Cu toate acestea, pe măsură ce săptămânile treceau și el nu reușea să reapară, speculațiile s-au îndreptat către posibilitatea ca el să fie pedepsit pentru că a ieșit din rând din punct de vedere politic.

Apoi, pe rețelele de socializare au început să circule zvonuri despre o aventură cu o prezentatoare de televiziune, în mod normal destul de activă pe rețelele de socializare, dar care, de asemenea, "dispăruse" brusc.

Unii observatori ai Chinei s-au întrebat dacă aceste două posibile explicații ar putea fi combinate: că rivalii din cadrul Partidului Comunist s-au folosit de această indiscreție morală pentru a-l prinde.

O astfel de aventură nu ar fi împotriva legii, dar ar putea fi interpretată ca o potențială încălcare a disciplinei de partid.

Pe de altă parte, nu poate fi exclusă nici posibilitatea ca o urgență copleșitoare de sănătate să fi jucat un rol.

Mai mult, din cauza naturii extrem de opace a guvernării Partidului Comunist în China, niciuna dintre aceste opțiuni nu poate fi confirmată și nici nu poate fi respinsă.

Unul dintre cele mai surprinzătoare aspecte ale dispariției lui Qin Gang este faptul că acesta era considerat ca având sprijinul clar al liderului atotputernic al țării.

Xi Jinping l-a adus înapoi de la Washington, unde ocupase funcția de ambasador în SUA.

Imediat, analiștii i-au urmărit comportamentul pentru a vedea cât de "războinic lup" ar putea fi în acest nou rol. Războinicii lupi au fost un grup de diplomați chinezi care au intrat pe rețelele de socializare pentru a susține cu voce tare China, chiar dacă asta însemna să abuzeze de alții ca mijloc de a abate atenția de la problemele națiunii.

Încă de pe vremea când era purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Qin Gang era cunoscut pentru capacitatea sa de a adopta o poziție dură în apărarea Chinei, dar și ca o persoană care putea să dea dovadă de farmec.

Vorbitor fluent de limba engleză și pasionat de sport a fost văzut în SUA făcând aruncări de la linia de aruncări libere la meciurile din NBA sau, în timpul unei detașări anterioare în Marea Britanie, încurajând-o pe echipa sa de suflet, Arsenal.

Pentru unii din partid, poate că acest tip de persoană nu era suficient de "războinic lup".

Părea exact tipul de slujbaș modern, sofisticat, de care Partidul Comunist avea nevoie - cineva pe care l-ar fi îmbuteliat și ar fi dat pe gât de o sută de ori dacă ar fi putut.

Dar acum soarta lui este necunoscută. Referințele la Qin Gang au fost deja eliminate de pe site-ul Ministerului de Externe.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?