Căderea unui titan cripto: Changpeng Zhao și scandalul Binance

Căderea unui titan cripto: Changpeng Zhao și scandalul Binance

Changpeng Zhao, fondatorul celei mai mari burse de criptomonede, Binance, a demisionat din funcția de director executiv după ce a pledat vinovat pentru încălcarea legislației americane privind combaterea spălării de bani.

Changpeng Zhao părăsește Tribunalul Districtual al SUA pe 21 noiembrie 2023. FOTO Getty Images

El va plăti o amendă de 50 de milioane de dolari și se confruntă cu posibilitatea unei pedepse cu închisoarea, în timp ce Binance a acceptat să achite o sumă de 4,3 miliarde de dolari în cadrul unei înțelegeri.

Zhao a anunțat demisia sa într-o postare pe X, fostul Twitter , spunând că a făcut greșeli și că trebuie să își asume responsabilitatea. A adăugat că Binance nu a fost acuzată de deturnare de fonduri ale utilizatorilor. El a spus că va lua o pauză și că nu se consideră potrivit pentru rolul de director executiv al unui startup în viitor.

CZ, așa cum este cunoscut Changpeng Zhao, s-a născut în Jiangsu, o provincie de pe coasta Chinei, la nord de Shanghai. La vârsta de 12 ani, l-a însoțit pe tatăl său, un instructor universitar, în Canada. A absolvit informatica la Universitatea McGill din Montreal și apoi a lucrat în programarea sistemelor pentru Bursa de Valori din Tokyo și Bloomberg.

Binance a profitat de explozia criptomonedelor din anii următori. La un moment dat, averea lui Zhao a fost estimată la puțin sub 100 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg, deși aceasta a scăzut ulterior cu trei sferturi la o sumă încă considerabilă de 23 de miliarde de dolari.

Departamentul de Justiție al SUA (DoJ), care a negociat înțelegerea alături de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) și trezoreria SUA, ar putea da o pedeapsă cu închisoarea pentru Zhao mai dură decât termenul de 18 luni prevăzut în legislația federală, potrivit New York Times. Zhao va primi sentința în februarie 2024.

Cazul lui Changpeng Zhao, fondatorul Binance, subliniază importanța respectării reglementărilor în industria criptomonedelor. În ciuda succesului său inițial și a averii considerabile, Zhao s-a confruntat cu consecințe semnificative pentru încălcarea legislației privind combaterea spălării de bani, inclusiv o amendă de 50 de milioane de dolari și posibilitatea unei pedepse cu închisoarea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat