Autoritățile nu știu nici la acest moment care e cauza precisă a poluării masive cu particule fine de duminică noaptea din București, ministrul Mediului, Costel Alexe, anunțând că a aflat de eveniment de pe Facebook. Garda de Mediu București, care ar trebui să controleze respectarea legislației de mediu, e condusă însă de un personaj care nu a dat anul trecut nici o amendă pentru depozitare ilegală de gunoi.

Instituția e condusă din 2015 de Viorel Ionel Glăman, un personaj susținut de PSD și menținut în funcție de PNL cu un trecut profesional misterios. Deși Garda de Mediu București s-a remarcat doar prin pasivitatea față de poluatori, Glăman a ieșit în evidență prin intermediul postărilor pe Facebook în ipostaze ridicole.

„Grup organizat” şi „Weekend de sfârşit de sezon cu beţivii mei” sunt câteva dintre expresiile folosite pentru a descrie imaginile în care Glăman este etichetat și în care apare la bustul gol în fața unei mese pline cu sticle de băutură sau călărind porcul tăiat de Craciun.

De asemenea, el apare în fotografii postate de Serghei Mizil la șpriț sau pe plajă în pielea goală.

Contactat de  G4Media.ro în octombrie anul trecut pentru a explica de ce adoptă acest comportament public, Viorel Glăman declara atunci că ”e pagina mea privată și fac ce vreau cu ea. Aceea nu e postarea mea. E o discuție care nu îi văd rostul”. Întrebat în mod repetat dacă acest comportament e unul potrivit pentru funcția pe care o ocupă, Glăman a mai spus: ”sunt pe dracu să mă ia înalt funcționar public, ce sunt io, Viorica Dăncilă?”

Ionel Viorel Glăman conduce de ani buni Comisariatul Municipiului Bucureşti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Are pe mână 19 subordonaţi cu ajutorul cărora ar trebui să depisteze şi să sancţioneze orice persoană sau societate comercială care poluează sau deteriorează mediul din capitală.

Garda de Mediu Bucureşti, instituția care ar trebui să identifice și să elimine sursele de poluare din Capitală, susţine într-un răspuns pentru G4Media.ro că anul trecut pe teritoriul capitalei nu a existat niciun depozit ilegal de deşeuri, motiv pentru care nu a dat nici o amendă.