Camelia Bogdan: Am venit din proprie inițiativă la Parchetul General

Camelia Bogdan: Am venit din proprie inițiativă la Parchetul General

Judecătoarea Camelia Bogdan a explicat miercuri că s-a prezentat la Parchetul General din proprie inițiativă pentru a fi audiată de procurori în dosarul deschis în urma înregistrărilor prezentate public de fostul deputat Sebastian Ghiță, precizând că nu are nicio calitate în acest caz.

* Camelia Bogdan, audiată la Parchetul General (surse)

Demersul său vine după ce, pe 4 ianuarie, Parchetul General a deschis un dosar penal în urma informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe postul România TV de Sebastian Ghiță și în care este redat un dialog între fostul președinte Traian Băsescu și o altă persoană privind cauze judiciare, în care este menționat și numele Cameliei Bogdan.

''Știți că au fost niște discuții la începutul anului... și din proprie inițiativă m-am prezentat la Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție. Nu trebuie lăsat să planeze asupra mea astfel de dubii. Din câte am înțeles, domnul președinte nu a vorbit așa ceva. Eu am adus toate lămuririle aici, la Parchet. Eu nu am nicio calitate în acest dosar, nici de martor, nici de suspect. Lămuririle le cereți procurorului de caz", a declarat Camelia Bogdan la ieșirea din Parchetul General.

Ea a arătat că în cazul ICA și-a justificat poziția.

''Rolul unui judecător nu e să-și motiveze soluțiile la televizor. Aceste aspecte oferite de Sebastian Ghiță trebuie clarificate de organele judiciare. În acele înregistrări, eu nu am nicio legătură. Dacă s-a știut despre decizie, țin să spun că eu, în afară de a discuta cu colegul de complet, eu nu am discutat cu nimeni. A fost un proces de deliberare continuă, nu cred că am stabilit pedeapsa domnului Dan Voiculescu cu trei zile înainte. Au fost mai multe măsuri asupra cărora noi am discutat, inclusiv privind partea de recuperare a prejudiciului. Eu nu am simțit nicio presiune. Am intrat și am soluționat la fel ca în alte dosare", a arătat Camelia Bogdan.

Întrebată dacă o cunoaște personal pe Laura Codruța Kovesi, ea răspuns: ''Nu personal, doar de la unele seminarii, dar nu personal''. Totodată, Camelia Bogdan a menționat că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i pună la dispoziție toate detaliile referitoare la dosarele soluționate de ea.

La începutul lunii ianuarie, fostul deputat Sebastian Ghiță a prezentat la România TV o înregistrare în care o persoană, prezentată ca fiind Traian Băsescu, vorbește despre "stat mafiot" și declară, răspunzând unei întrebări privind dosarul Voiculescu: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: mâine îl luăm pe Mustață și intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: am vorbit cu Bogdan și a spus că dacă aveam Codul penal, îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, știi. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de un an este schimbat și la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi, bă, Bogdan, eu te știu cine ești!".

Surse judiciare menționau că toate înregistrările cu Sebastian Ghiță ar urma să fie conexate în același dosar instrumentat de Parchetul General.

Ulterior, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că înregistrările prezentate de Sebastian Ghiță sunt reale, dar editate de autor, fapt care creează unele confuzii.

După difuzarea înregistrărilor, Traian Băsescu a scris pe Facebook că acestea au fost făcute în cadrul unor discuții private în ultimele luni ale anului trecut, că sunt reale, însă au fost editate.

El a precizat că nu s-a întâlnit "niciodată" cu judecătoarea Camelia Bogdan și nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul Voiculescu.

Pe 8 februarie, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan. Ea poate contesta decizia în termen de 15 zile de la comunicare la completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...