Camera Deputaților - "Ora Guvernului": Opoziția a cerut demisia ministrului Finanțelor

Camera Deputaților - "Ora Guvernului": Opoziția a cerut demisia ministrului Finanțelor

Reprezentanții partidelor de opoziție au criticat luni, în plenul Camerei Deputaților, la "Ora Guvernului", activitatea ministrului Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, cerându-i demisia din Executiv.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat, că "este un dezastru ca Guvernul să se uite spre autoritățile publice locale cu dispreț și să le taie orice speranță de investiții în interes public" și a cerut demisia ministrului Finanțelor.

Potrivit acesteia, PNL solicită demisia lui Viorel Ștefan deoarece a tăiat investițiile în primul trimestru al acestui an, nu își poate respecta angajamentul de deficit bugetar și riscă intrarea în procedura de deficit excesiv la nivelul UE, precum și pentru colectarea "dezastruoasă" a sumelor la bugetul de stat din primele trei luni, fapt pentru care ar trebui să demisioneze și președintele ANAF.

"Uitați-vă spre marii contributori și puteți să creșteți colectarea din TVA", i-a transmis Turcan ministrului.

Ea a adăugat că Viorel Ștefan, înainte de a-și da demisia, trebuie să prezinte o proiecție economică asupra legii salarizării unitare.

La rândul său, deputatul PNL Dan Vâlceanu a afirmat că de la începutul acestui an investițiile s-au prăbușit, iar din fondurile europene nu s-a atras nimic după primul trimestru.

"Realitatea este că e haos și PSD încearcă să ascundă acest lucru prin minciuni de genul dublăm sau triplăm salarii. (...) Domnule Viorel Ștefan, sunteți pe cale să deveniți Iordache 2", a spus deputatul liberal.

Deputatul USR Claudiu Năsui a exprimat îngrijorările formațiunii pe care o reprezintă referitor la felul în care funcționează economia și a subliniat că Eximbank și CEC ar trebui să beneficieze de un management depolitizat.

Parlamentarul USR l-a felicitat însă pe ministrul Finanțelor pentru două lucruri: "A continuat unul dintre cele mai importante proiecte de transparență bugetară din Europa, platforma transparenta-bugetara.gov.ro, începută anul trecut, și pentru desființarea formularului 088 și continuarea unor eforturi de debirocratizare în cadrul Ministerului Finanțelor".

Deputatul PMP Eugen Tomac a abordat pe larg o serie de aspecte legate de codul economic al României, despre care a spus că este în întârziere.

Tomac a semnalat faptul că acest cod economic conține și reduceri de taxe și i-a transmis ministrului Finanțelor că de fapt se întârzie cu bună știință adoptarea acestui pachet legislativ pentru ca actualul Guvern să mai renunțe la unele măsuri din cele anunțate în campania electorală.

În replică, deputatul PSD Leonardo Badea a accentuat faptul că România are un tablou macroeconomic sustenabil.

"Evoluțiile macroeconomice și fiscal-bugetare sunt în prognoza pe care am fundamentat-o privind obținerea unei creșteri economice de 5,2% cu un deficit bugetar sub 3% și ca să nu își mai facă nimeni griji ne vom îndeplini sută la sută angajamentele făcute", a spus parlamentarul social-democrat.

Potrivit acestuia, datele statistice oficiale confirmă evoluțiile peste prognozele făcute la nivel guvernamental.

"Conform tuturor estimărilor, vom înregistra cea mai ridicată creștere economică din UE în 2017", a subliniat Leonardo Badea.

Totodată, deputatul ALDE Varujan Vosganian a opinat că discuția făcută în plenul Camerei pe tema activității și performanței Ministerului de Finanțe este una pur politicianistă și a amintit că recent a fost reconfirmată atractivitatea României pentru investiții străine.

"Mi se pare ciudat ca, după ce un buget abia a fost votat, dumneavoastră să aveți deja confuzii. (...) Prea vă grăbiți, mai așteptați puțin, abia au fost alegeri, nu puteți să cereți demisia Guvernului după ce abia au avut loc alegeri", le-a transmis Varujan Vosganian deputaților din opoziție.

Grupul minorităților și cel al UDMR nu au participat la dezbaterile din cadrul "Orei Guvernului" la care a fost invitat ministrul Finanțelor Publice.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează